Campanula L. – Clopoței – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Clopoțeii sunt plante anuale , bienale sau perene , în majoritatea lor erbacee.

La noi , aceste plante sunt destul de cunoscute atât din flora spontană , cât și ca plante cultivate.

Pentru floricultură prezintă interes numai câteva  specii printre care : Campanula speculum , C.medium , C.pyramidalis , C.persicifolia și C.isophylla.

Campanula speculum L. – originară din sudul Europei , este o plantă anuală , erbacee.Se caracterizează prin tulpini de 15-20 cm , mult ramificate , ce cresc la început orizontal , iar apoi se îndreaptă în sus.Florile foarte mici , campanulate , de un violet-albăstrui sunt grupate în raceme foarte rare.Înflorește din iulie și ține toată vara.Seara , florile se închid.

Campanula medium L. – este originară din Europa.Plantă erbacee , aspru păroasă , este specia cea mai comună care se cultivă ca bienală.

Tulpinile de 40-80 cm înălțime sunt puternice și ramificate de la bază.Ele sunt înconjurate la bază de o rozetă de frunze oval-lanceolate , cu marginile dințate.Florile de 4-5 cm lungime , campanulate , sunt prinse de pețioli lungi.Sunt simple , colorate în albastru-violet și grupate într-un panicul mare și des.

La această specie , înflorirea se produce din iunie și durează până în august.

În cultură se întâlnesc soiuri cu flori simple sau duble , ce culoare roz , alb , violet sau combinații între acestea.

Campanula pyramidalis L. – este o plantă perenă , originară din regiunea mediteraneană.Crește foarte înaltă și dreaptă.Frunzele cordiforme , lanceolate , lung pețiolate sunt dese și îmbracă tijele florale până sus.Inflorescențele sunt panicule lungi în care sunt prinse numeroase flori ușor campanulate.Culoarea lor este violet deschis sau albastru deschis.Înflorirea se produce din iulie până în septembrie.

Deși perenă , această plantă nu rezistă în cultură mai mult de 2-3 ani , fiind mai sensibilă la ger și umezeală.

Campanula persicifolia L. – plantă perenă , cu talia mai mică decât precedenta , frunze înguste și flori dispuse câte 2-3 pe un pedicel în ciorchini rari.Florile sunt mari  , late , cu petale colorate în albastru deschis.Ele apar eșalonat din iunie și durează până în august.

 

Campanula isophylla M. Este o plantă perenă , cu port pletos , frunze cordate și dințate.Florile sunt unite în ciorchini umbeliformi.Culoarea este albastru intens sau albă.Înflorește în timpul verii.

Cultura.Campanulele cresc bine în orice pământ bun de grădină.Unele preferă soluri grase , altele înfloresc mai bine în soluri uscate.Toate speciile preferă expozițiile însorite, dar și semiumbra.

Campanulele nu suportă umiditatea prea mare.De aceea se recomandă cultura lor pe terenuri mai ridicate.De asemenea nu suportă geruri prea mari , mai ales cele cu flori involte au nevoie de acoperire ușoară în timpul iernii.

Campanulele se pot înmulți prin semințe sau prin despărțirea tufelor.Prin semințe se înmulțesc în special cele anuale sau bienale și mai puțin cele perene.

Perioada de însămânțare este diferită.Astfel C.speculum și C.medium se seamănă în mai-iulie în răsadnițe reci sau în câmp în locuri semiumbrite.C.speculum poate fi semănată și mai devreme în răsadnițe temperate , plantarea la locul definitiv făcându-se în mai.C.medium se plantează la locul definitiv în septembrie-octombrie , după repicare.Ambele specii cresc mai viguros , dacă se seamănă direct la locul definitiv , ele fiind uneori stânjenite de pe urma transplantărilor.

C.pyramidalis se seamănă în mai-iunie , în răsadnițe reci , în pământ ușor nisipos.

Răsadurile obținute se plantează la locul definitiv , chiar din timpul verii , înainte de a începe să-și formeze rădăcinile îngroșate.Distanțele de plantare variază de la 20-25 cm pentru specia C.speculum la 35-40 cm pentru C.medium.

C.persicifolia , C.isophylla , C.pyramidalis se pot înmulți prin despărțirea tufelor , operație ce se execută în august-septembrie , după scuturarea florilor.

În cursul vegetației , clopoțeii nu cer îngrijiri deosebite.Se aplică periodic îngrășăminte și se udă pe timp de secetă.Durata perioadei de înflorire poate fi prelungită la unele specii dacă se înlătură la timp tijele cu flori trecute , făcând astfel posibilă apariția altor tije florale.

Întrebuințări – Clopoțeii sunt plante foarte apreciate în decorul parcurilor și grădinilor.Cele cu talie mare se folosesc în grupuri sau izolate pe peluze sau locurile libere dintre arbori.

Campanulele cu talie mică se folosesc în rabate pentru formarea covoarelor sau a bordurilor , precum și ca plante de ghivece.Foarte potrivită pentru aceasta este C.isophylla , care este mult apreciată în decorul balcoanelor și ferestrelor.

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 07.06.2011

 

Comments are closed.