Calendarul lunii aprilie 2015 pentru gradina | Luna aprilie in gradina dupa recomandarile calendarului biodinamic

Ghidul de gradinarit lunar publicat in paginile site-ului Flori-cultura.ro ramane o busola buna pentru iubitorii de gradinarit care investesc foarte mult suflet in gradina lor. De mii de ani, fazele Lunii, confera un efect de metabolism asupra plantelor si nu numai, s-a demonstrat ca efectul fazelor Lunii se rasfrange si asupra fertilitatii animalelor.

In secolul 20 , calendarul lunar biodinamic a dat un nou impuls acestor traditii stravechi, fazele lunii sunt surprinzator de relevante pentru randamentul culturilor agricole. Calendarul biodinamic foloseste aceste cercetari ca o perspectiva pentru a ajuta fermierii care vor sa dezvolte agricultura ecologica.792

Luna este astrul care influenteaza fluxul si refluxul apelor, seva plantelor si copacilor, lava vulcanilor, sangele tuturor fiintelor si implicit prin acesta si functiile corpului uman. In mersul sau in jurul Pamantului , Luna directioneaza catre Pamant forta energica a fiecarui semn pe care il parcurge. Cu ajutorul Calendarului lunar pe care il veti gasi in paginile website-ului Floricultura, puteti fi informati zilnic timp de 365 de zile pe an, de beneficitatea energiilor lunare orientate catre Pamant.

Principiul agriculturii biodinamice au fost propuse pentru prima data in anul 1924 de catre filozoful austriac Rudolf Steiner, nascut pe teritoriul Croatiei de astazi si al Austriei din acea perioada. Un an mai tarziu filozoful austriac s-a stins in Elvetia la varsta de 64 de ani. Dr. Steiner publica in cartea “ Cursuri pentru agricultura”, aparuta pentru prima data in 1925 urmatoarele : “ – Exista o legatura certa intre Luna si apa din Pamant. Sa presupunem ca au existat doar cateva zile ploioase. Si ca acestea sunt urmate de o Luna plina. Intr-adevar, cu fortele care vin de la luna in zilele de Luna plina, ceva colosal are loc pe Pamant. Aceste forte trag in sus dupa ele toata cresterea plantelor, dar ele nu sunt in masura sa faca acest lucru, cu exceptia cazului zilelor ploioase ce au trecut. De aici se naste urmatoarea intrebare: Cum ar trebui sa se ia in considerare cele mai bune zile de precipitatii si Luna plina pentru alegerea timpului optim pentru a semana samanta? Pentru ca la anumite plante, Luna plina le ajuta sa creasca intens dupa zilele ploioase. Iar dupa zilele cu soare vor creste, dar mai incet. Astfel de invataturi stau ascunse in norme ale fermierilor de dinaintea noastra…”Rudolf_Steiner

S-au facut experiente si pe calitatea fructelor, legumelor si florilor culese si puse spre pastrare la momentul optim indicat de fazele lunii din calendarul biodinamic. Morcovii si florile s-au pastrat mai bine daca au fost recoltate la momentul potrivit, lucru demonstrat de Institutul Balk din Olanda care a facut studii pe aceasta tema.

Lumina soarelui, lumina lunii, planetele, forta stelelor ajung la plante in ritmuri regulate. Fiecare contribuie la viata, cresterea si dezvoltarea plantelor. De exemplu, cu cateva zile inainte de Luna plina daca semanam, sunt cele mai stimulative pentru germinarea semintelor. Plantele cultivate din seminte semanate in zilele de Luna Plina, sau in zilele cu eclipsa, vor tinde sa fie mai slabe si mai vulnerabile la atacul bolilor si daunatorilor. S-a mai constatat ca Luna actioneaza ca un fel de poarta, deoarece trece prin cele douasprezece constelatii ale zodiacului , deschizand calea spre influente specifice care ajuta si intaresc fie radacina, frunza, floarea sau fructele plantei. Cercetari notabile in acest sens au fost facute zeci de ani de zile la rand de catre fermierul german Maria Thun, de la care avem astazi calendarul lunar biodinamic.

Viata plantelor este legata de viata solului!

Un sol echilibrat, bogat in humus, lucrat in mod natural de rame, si plin de activitate, este cea mai buna ancora pentru radacini si un mediu absorbant bun pentru lichidele nutritive. In culturile hidroponice plantele sunt cultivate doar in apa fertilizata, solul nu mai exista! Biodinamica recunoaste ca solul este insasi viata, si plantele prind viata si traiesc in armonie alaturi de viata din sol. Nu exista nici o limita clara intre viata radacinilor plantei si viata solului care o inconjoara. Biodinamica sustine efortul fundamental al agriculturii traditionale de a construi humus stabil in sol pentru a imbogati solul. Metodele prin care se poate face asta sunt foarte simple si la indemana oricui, metode corecte de compostare a deseurilor vegetale, rotatia culturilor, fertilizarea verde, si cultivarea corecta sunt cele mai bune metode pentru a incuraja dezvoltarea humusului in sol.

Unul din principiile subliniate de Rudolf Steiner in cursurile sale este ca plantele in sine nu pot fi bolnave! Modul de a avea culturi sanatoase tine doar de ingrijirea corecta a solului, de intretinerea lui si de imbogatirea lui.

Calendarul publicat de noi in paginile siteului Flori-cultura.ro este destinat a fi utilizat impreuna cu alte cunostinte despre plantele care va intereseaza ( de exemplu perioada optima de infiintare a culturilor in camp deschis, ori in sere, perioada optima de insamantare la diferite tipuri de legume, etc, ), si nu in ultimul rand aruncand un ochi la vremea de afara. Graficele va pot ajuta la alegerea timpului optim pentru a semana seminte, transplanta, cultiva rasaduri, repica, a recolta si a depozita produsele obtinute. Ca editori avem incredere in dumneavoastra ca ceea ce este prezentat in aceste grafice va fi corelat cu situatia specifica fiecarei culturi in parte si a timpului meteo din ziua respectiva. Nu dorim sa impunem niste reguli dogmatice care sa va faca sa le respectati intocmai.

Ce dorim noi este sa incurajam iubitorii de gradina sa extinda gradul de constientizare a influentelor ritmurilor Lunii asupra agriculturii si sa ne straduim cu totii pentru a dezvolta aceasta stiinta pe care Rudolf Steiner a scris-o pentru prima data.

Luna_aprilie_2015_1_in_gradinaLuna_aprilie_2015_2_in_gradinaLegenda-calendarului-lunar-pentru-gradina

Ziua pentru plante cu fructe, legume, cereale. Focul ofera caldura necesara dezvoltarii si producerii semintelor. Prin urmare, aceste zile sunt favorabile arborilor fructiferi precum si semintelor. Iata ce trebuie sa faci:
– Recolteaza fructele si legumele-fructe in primul patrar;
– Planteaza arbori fructiferi in ultimul patrar;
– Afaneaza superficial solul.

Ziua legumelor radacinoase. In aceasta perioada influenta Lunii este benefica pentru radacinile plantelor. Ce ar trebui sa faci:
-Ocupa-te de semanatul, plantatul, ingrijitul, si recoltatul legumelor de tip radacina in intervalul ultimului patrar;
– Praseste solul pentru o dezvoltare optima a plantelor;
-Solul uscat se lucreaza pe timp de seara.

Ziua plantelor cu flori. Semnul de aer aduce lumina precum si un mediu favorabil pentru a pune in evidenta frumusetea si parfumul florilor precum si al legumelor cu floare. Ce ar trebui sa faci:
– Planteaza flori, in special in perioada ultimului patrar, pentru a obtine o productie considerabila;
– Praseste solul in vederea asimilarii de fosfor si potasiu;
– Profita cat mai mult de parfumul plantelor aromatice recoltate.

Ziua plantelor cu frunze, decorative prin frunze. Apa actioneaza in mod direct asupra frunzelor de la plante. Aceste zile sunt favorabile in special zarzavaturilor, gazonului, arbustilor si plntelor decorative. Iata ce trebuie sa faci:
– Ocupa-te de semanarea si intretinerea zarzavaturilor, repicarea lor, etc;
– Recolteaza-le in ultimul patrar;
– Taie gardul natural in primul patrar;
– Tunde gazonul.

Ca sa aplici calendarul lunar trebuie sa stii din ce familie face parte fiecare planta din gradina ta.
Plantele cu fructe: patlageaua, castravetele, dovlecelul, mazarichea, fraga, fasolea, mazarea, arborii fructiferi, arbustii cu fructe mici ca boabele, mar, par, arbustii fructiferi, etc
Plantele cu radacini, legume radacinoase: usturoiul, sfecla, morcovul, telina, andivele, ceapa, pastarnacul, cartoful, ridichea, napii, etc.
Plantele cu flori: toate florile ornamentale, aromatice precum si cele care contribuie la producerea mierii,florile de balcon, florile de camp, etc
Plantele cu frunze: anghinarea, sparanghel, telina, varza, spanac, plante aromatice, praz, revent precum si diferite tipuri de salate.

Ce lucrari nu trebuie ratate in luna aprilie!

  • Acum se planteaza cea mai mare parte a pomilor fructiferi, arbusti fructiferi, trandafiri, si alte plante ornamentale.
  • Este momentul cel mai bun pentru revigorarea, ingrijirea gazonului. Trebuie tuns la marimea de 3- 4 cm si administrat ingrasamant. Cel mai bun ingrasamant pentru gazon este cel complex 15-15-15, sau 20-20-20, si se ingrijesc marginile. La 10- 15 zile dupa administrarea ingrasamantului gazonul se poate scarifica ( sau verticuta ). Pentru aceasta operatie este nevoie de o masina speciala cu niste cutite verticale care ajuta la inddepartarea uscaciunilor din gazon si de a taia radacinile pe o adancime de circa 2- 3 mm. Chiar daca dupa aceasta operatie poate arata ciufulit, nu va impacientati ca isi va reveni repede.
  • Acum puteti planta toporasi, paralute si panselute, dau culoare straturilor de primavara, mai ales ca in acest an Sfintele Sarbatori Pascale, sunt pe 5 aprilie in religia catolica si pe 12 aprilie in Biserica Ortodoxa. Pentru a amenaja ronduri frumoase, sau borduri elegante avem la dispozitie aceste specii care rezista la brumele de primavara.
  • Acum putem taia clematitele, aceasta taiere in luna aprilie mentine clematita tanara si asigura o bogatie mai mare de flori.
  • Acum se pregatesc straturile de legume, in special cand nu ploua pentru ca pamantul sa se aseze inainte de semanare.
  • Acum putem taia gardurile vii de tisa ( taxus baccata),

Mult succes in munca dumneavoastra!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 10/ 01/2015

Comments are closed.