Calceolaria – familia Scrophulariaceae – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Genul  Calceolaria reuneste peste 120 specii anuale , bienale sau perene originare din regiunile temperate ale Americii de Sud. Dintre acestea cea mai frecvent intalnita este specia  Calceolaria hybrida Voss. – calceolaria , pantofior , papucul doamnei.

Particularitati biologice. Florile bilabiate , cu unul dintre labii mai mare si umflat asemenea unui papuc , se dezvolta deasupra frunzelor mari , ovoide si acoperite cu peri. Sunt colorate in galben , roz , bordo , deseori cu puncte negre; inflorirea are loc timp de aproximativ doua luni , dupa care planta se arunca.

Exigente ecologice.Este o planta de zi lunga , are nevoie de multa lumina , insa vara plantele se umbresc. In raport cu temperature este o planta de sera rece , iarna fiind suficiente 8 – 10 grade C. Solicita o umiditate moderata in substrat si ridicata ( 70 – 80 % ) in atmosfera. Prefera substraturile mijlocii , bine drenate , fertile , cu pH neutru.

Producerea plantelor.Se inmulteste prin seminte care sunt foarte mici. Acestea se seamana vara , in ladite fara a se acoperi cu pamant , intr-un strat foarte usor , alcatuit din turba + pamant defrunze + nisip. Dupa semanat , laditele cu semanaturi se uda prin infiltratie si se acopera cu foaie de sticla si hartie. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este de 18 – 20 grade C, plantele rasar in 8 – 10 zile de la semanat. Rasadurile se repica de 1 – 2 ori in ladite , iar apoi se transplanteaza de 1 – 2 ori in ghivece de diferita marimi , pe masura cresterii plantelor. Cel mai adesea , ultimul ghiveci cu care plantele se si valorifica , are diametrul de 13 – 15 cm.

Ingrijirea plantelor. In toata perioada de crestere , pana se atinge dimensiunea comerciala de vanzare , plantele se pulverizeaza des pefrunze pentru mentinerea unei umiditati atmosferice ridicate. Din momentul aparitiei florilor se uda direct pe substrat , evitandu-se udarile prin pulverizare. Vara plantele se mentin in umbrare sau alte spatii semiumbrite si bine ventilate. In sezonul rece , plantele se mentin in sere reci cu temperatura de 7 – 9 grade C , udandu-se mai rar.

 

Publicat 01.11.2011

Autor Constantin Claudiu

 

Comments are closed.