Brazii pentru Crăciunul din 2011

Anul acesta se estimează un deficit de brazi de crăciun, nu doar la noi în ţară , temeri sunt pe toate pieţele în această direcţie, cauza fiind reducerea tăierilor pentru a preveni o eventuală supraofertă. Ştim că anul trecut au rămas pe stoc foarte mulţi brazi nevânduţi , ce au fost comercializaţi ulterior pentru decoraţiuni cu cetina de brad, şi asta doar acolo unde s-a mai putut face acest lucru.

În Marea Britanie se estimează că vor fi pe piaţă cu cel puţin 20% mai puţini brazi faţă de anul trecut. Piaţa din insulă este aprovizionată cu precădere din Danemarca, care exportă în Anglia peste un milion de brazi de crăciun pe an, urmată de ţări precum ţările scandinave, spre exemplu Norvegia exportă circa 20.000 de brazi pentru sărbătorile de Crăciun, mai sunt exporturi din Olanda, Suedia, Finlanda, iar restul este acoperit din producţia internă în cantitate mult mai mică.  Pentru sărăbtorile de Crăciun se estimează vânzări de peste 8 milioane de brazi pe an, din care peste 60 % sunt brazi Nordmaniana.

În acest an se estimează că un brad Nordmaniana de circa 2,5 metri- 3 metri înălţime va costa circa 70 de lire, iar deficitul de brazi va fi de peste 50.000 de plante. Bradul din Piaţa Trafalgar Square este oferit în dar de către Norvegia în fiecare an, mai exact de către primăria oraşului Oslo în semn de prietenie faţă de poporul englez.

Anul acesta s-ar părea că toamna este târzie , iar dacă se menţine aşa călduroasă , brazii importaţi nu vor fi atât de rezistenţi, de aceea este recomandat să-i decoraţi mai aproape de Crăciun, pentru a nu se scutura acele de brad.

Un reprezentant al unei mari firme importatoare din Marea Britanie a declarat că anul acesta din cauza recesiunii se aşteaptă ca cererea să fie uşor mai mică decât în anii trecuti. Cu toate acestea , firmele ce comercializează brazi en-gross se aşteaptă să-şi epuizeze toate stocurile , problema revenind de fapt lanturilor de magazine, unde este posibil să rămână pe stoc nevânduţi.

Între timp, pregătirile sunt în plină desfăşurare pentru Sărbători spectaculoase ale unui Crăciun 2011 de poveste.

foto : dailymail.co.uk

Comments are closed.