Boli la legume – Pătarea frunzelor și bășicarea frunzelor de ardei – Xanthomonas vesicatoria

În acest domeniu căutăm să strângem informaţii şi să  expunem cititorilor noştri diversele probleme ce pot apărea în cultura legumelor, dar şi al florilor. Deasemeni aşteptăm de la dumneavostră fotografii cu diverse situaţii apărute în cultura legumelor şi al florilor, pentru a le dezbate şi  a le aduce la cunoştinţa cititorilor interesaţi de combaterea bolilor la legume şi flori. Puteţi folosi pentru aceasta formularul de contact disponibil pe site, sau să adăugaţi comentarii cu problemele supuse dezbaterii. Vom căuta mereu să venim în sprijinul dumneavoastră acolo unde ne pricepem iar unde descoperim situaţii noi vom cere ajutorul specialiştilor din laboratoarele din ţara noastră.

 


 


Căderea răsadului – Pythium debaryanum , Phytophthora parasitica

După răsărire , la baza plăntuțelor aparținând diferitelor specii de legume (tomate , ardei , vinete ,  castraveți , sfeclă , pepeni verzi ) apar zone de culoare brun-deschis , lungi de 3-5 mm , care se subțiază , iar răsadurile se frâng și cad la nivelul solului.

 

De cele mai multe ori aceste situaţii apar în condiţii de umiditate foarte ridicată cumulată cu temperaturi scăzute şi o aerisire insuficientă.

Combatere

Previcur Energy : 0,1 %

Previcur 607 SL : 0,15 – 0,25 %

 

Pătarea frunzelor și bășicarea frunzelor de ardei – Xanthomonas vesicatoria

Pe frunze , boala se manifestă sub formă de pete necrotice circulare , de până la 1mm în diametru , risipite pe întreaga suprafață a limbului , solitare sau confluente , caz în care se formează zone mari necrotice ( 3 – 5 mm ) , cu contur neuniform , pergamentoase , cu un exudat bacterian , pe partea inferioară.În evoluția ulterioară , frunzele atacate se usucă , devin casante , se desprind și cad.Simptome asemănătoare pot să apară și pe tulpină , unde țesuturile atacate se suberifică cu timpul , formându-se verucozități de formă neregulată.În perioada înfloritului , când atacul este puternic , poate avea loc avortarea florilor.Atacul asupra fructelor este sporadic , sub formă de pete necrotice.

Combatere: Melody Compact 49 WG : 0,2 % ( 2 kg/ha în 1000 l apă )


 

Comments are closed.