Boli la legume – Mana cepei – Peronospora destructor


În acest domeniu căutăm să strângem informaţii şi să  expunem cititorilor noştri diversele probleme ce pot apărea în cultura legumelor, dar şi al florilor. Deasemeni aşteptăm de la dumneavostră fotografii cu diverse situaţii apărute în cultura legumelor şi al florilor, pentru a le dezbate şi  a le aduce la cunoştinţa cititorilor interesaţi de combaterea bolilor la legume şi flori. Puteţi folosi pentru aceasta formularul de contact disponibil pe site, sau să adăugaţi comentarii cu problemele supuse dezbaterii. Vom căuta mereu să venim în sprijinul dumneavoastră acolo unde ne pricepem iar unde descoperim situaţii noi vom cere ajutorul specialiştilor din laboratoarele din ţara noastră.

 


 


Boli la legume – Mana cepei – Peronospora destructor


 

Pe frunze apar pete alungite , de culoare gălbuie , la suprafața cărora , în condiții de umiditate atmosferică crescută , se dezvoltă un puf cenușiu – violaceu format din fructificațiile ciupercii – conidiofori și conidii.

Combatere

Antracol 70 WP : 0,2 – 0,25 %

Aliette 80 WG : 0,2 % ( 2 kg / ha )

Previcur 607 SL : 0,15 %

Putregaiul cenușiu la ceapă – Botrytis allii

Pe frunzele plantelor tinere apar pete albicioase , mici , de diametru 1-3 mm , rotunde sau ovoidale , ușor cufundate în țesuturi. La suprafața țesuturilor atacate apare un puf cenușiu , abundent , care reprezintă fructificațiile ciupercii. La plantele mai avansate în vegetație , atacul apare în zona coletului , care se înmoaie și putrezește. În secțiuni longitudinale prin bulbi se constată că aceștia sunt cuprinși de un putregai umed care progresează din partea de vârf spre cea bazală. La suprafața țesuturilor atacate apar uneori scleroți relativ mari ( 2 – 5 mm ) , negri și tari.

Combatere

Teldor 500 SC : 0.08 % ( 0,8 l / ha ) 

Comments are closed.