Araucaria Juss. – Araucaria – Brad de cameră – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Foarte puţin răspândit la noi în ţară, ca şi alte multe specii exotice , nu avem producător la noi în România. Tot ce găsim în comerţul cu flori de la noi este importat din Olanda, singurul producător european de araucaria.După unele surse originea acestei specii este din zona Insulelor  Canare şi Madere, după alte surse în zona Australiană, Noua Caledonie, locuri unde îl găsim cu înălţimi de peste 25 de metri.

În mediul natural are o creştere realtiv rapidă şi este folosit pentru producţia de cherestea, seminţele fiind comestibile.

Exemplarele mai tinere au talia mai potrivită pentru apartamente, unde uşor li se poate găsi un loc la fereastră, pe o măsuţă joasă, etc. Această plantă de altitudine pretinde multă lumină, umiditate, aer fără curenţi iar iarna temperatură mai scăzută, ideal ar fi într-o cameră neîncălzită. Vara poate fi scos afară pe balcon, ori pe o terasă şi amplasat la o umbră foarte uşoară.

Este necesar ca o dată la 2- 4 ani s-o transplantăm la un ghiveci mai voluminos ca cel anterior, cu 2-3 degete mai mare în diametru şi în înălţime. Amestecul de pământ potrivit ar fi 2 părţi compost, 1 parte mraniţă şi o parte pământ de frunze.

Înmulţirea se face prin butaşi , dar numai în sere specializate, înmulţirea în condiţii de apartament nu are sorţi de izbândă. Specia Araucaria excelsa R.Br. este mai des întâlnită precum şi soiurile Compacta, Glauca, Gracilis, Leopoldii, Silver Star.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 26.10.2011  foto : gflora.com

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

 

Comments are closed.