Aechmea – Cultivare, sfaturi utile, inmultire – familia Bromeliaceae

Genul Aechmea (ecmea) reuneşte circa 200 specii, în majoritate epifite, cu frunzele în formă de panglică, cu sau fără ţepi pe margine, originare din regiunile tropicale ale Mexicului, Americii Centrale şi de Sud şi Indiilor de Vest.
Dintre acestea, cea mai cunoscută este specia: Aechmea fasciata Bak. (syn. A. Rhodocyanea Waw., Billbergia fasciata Lindl.).   Planta formează o rozetă bogată de frunze, dispuse în formă de cornet, cu înălţimea de până la 60 cm şi diametrul de 50 cm. Frunzele, sunt ţepoase pe margine, lungi de până la 60 cm şi late de până la 7 cm, vizibil concave, coriaceu–pergamentoase, colorate în verde–cenuşiu, zebrate transversal cu benzi albe–argintii. Florile înfloresc în mai–iunie şi sunt colorate în albastru–violaceu.

Îngrijirea  este destul de uşoară, dacă se respectă condiţiile specifice pentru fiecare factor de mediu în parte.
Menţinerea temperaturii în intervalul 20–28 °C în timpul sezonului cald, asigurarea unui prag termic minim de 16 °C iarna, menţinerea substratului permanent reavăn şi pulverizarea repetată a plantelor pentru asigurarea unei umidităţi atmosferice ridicate, de 80–85 %, asigurarea luminii în acord cu exigenţele speciilor aşa cum s-a precizat la exigenţele ecologice, sunt principalele lucrări de îngrijire aplicate bromeliilor. Pe lângă udarea directă a substratului cornetul de frunze se va menţine permanent plin cu apă, având grijă ca la interval de 1,5–2,0 luni apa să fie înlocuită total cu apă proaspătă, uşor acidă. Pentru udatul substratului se va folosi, de asemenea, apă uşor acidă, cu temperatura de 28–30 °C. 
La interval de o lună se fac tratamente cu substanţe pe bază de cupru (Dithane M 45 0,2 %, Ridomil 48 0,3 %, Benlate 0,2 %, etc.) pentru prevenirea atacului de Fusarium şi Pytium. Pe tot parcursul sezonului cald se fac fertilizări faziale lunare cu îngrăşăminte minerale complexe aplicate sub formă de soluţii cu concentraţia de 0,05–0,1 %. Pentru speciile la care florile reprezintă elementul decorativ principal al plantei pe lângă aceste fertilizări se aplică tratamente cu Etephon, Ethrel sau acetilenă.
Aceste tratamente se aplică la plantele mature, cu circa 2 luni înainte de data programată pentru înflorire, întrerupând în acest interval fertilizările radiculare.
Etephonul şi ethrelul se aplică direct asupra plantelor, sub formă de soluţii cu concentraţia de 0,1 %; aceste soluţii se aplică la interval de 15 zile cu 2 luni înainte de data programată pentru înflorire. Acetilena (care este un gaz) se aplică prin barbotare, de 2 ori pe zi, în apa din cornetul de frunze, în acelaşi interval de timp.
După 6–9 luni de la înflorire, drajonii care s-au format la baza plantei mamă se separă şi se plantează în ghivece cu amestec de pământ iar planta mamă se aruncă.

Bibliografie

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://flowers-macrophotography.blogspot.com

Publicat 30 ianuarie 2012

Comments are closed.