Achillea millefollium – Achillea ageratifolia – coada soricelului

Familia Compositae

Dintre cele cca 100 de specii pe care le cuprinde genul , cele mai intalnite la noi in tara sunt : A. ageratifolia Boiss.,originara din regiunea mediteraneeana de vest , cu corimbele florifere formate din capitule cilindric-ovoidale , cu florile de culoare galbena.A. millefollium L. , originara din America de Nord , Asia si Europa , cu capitulele florifere dispuse intr-un corimb terminal formate din flori radiale  albe ,rar roz. Frunzele de culoare verde, au o forma alungit-lanceolata.se remarca soiurile: cerise queen si kelwayi,  A. ptarmica L., infloreste in lunile iulie-august cu flori albe. Originara din Europa, inalta de 50-100 cm, are frunze intregi, sessile, de forma liniar lanceolata, pe margini fin serate.

Soiurile perrys white si the pearl sunt cele mai cunoscute. Sunt  plante putin pretentioase la conditiile  de mediu,  dar prefera terenurile expuse la soare, adapostite, fertile si nu prea uscate. Inmultirea se face prin seminte si divizarea tufelor. Divizarea plantelor se face direct in gradina sau pe brazde, primavara devreme sau toamna.

Inmultirea  prin  seminte se face in primavara (aprilie) semanand in ladite, in rasadnite reci. Repicatul se face afara pe brazde, urmand , ca plantatul la loc definitiv sa se faca toamna.

Sunt plante minunate pentru amenajarea platbandelor, in asociatie cu alte plante perene, pentru amenajarea stancariilor, iar speciile cu talie mica neintrecute plante pentru borduri.

Flori-cultura.ro

Publicat 07.01.2012

Foto : http://www.delawarewildflowers.org

Comments are closed.