Zantedeschia Spreng – Calla – Cala – cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Familia Araceae

Calla este o planta perena cu rizom sau tubercul pronenita din regiunile mlastinoase ale Africii ecuatoriale si de Sud.Are o tulpina (subterana)carnoasa.Frunzele , de un colorit viu si lucios , sunt sagitate cu petiolul rotund si lung la baza.In afara de frunze , efectul decorativ al calelor este dat , mai ales , de flori care sunt dispuse in spadice cilindrice insotite de o spata mai lunga decat spadicele , de forma unui cornet , fiind asezate in partea terminala a unor pedunculi lungi si grosi.

Dintre speciile si soiurile mai raspandite in cultura putem cita:

Zantedeschia aethiopica (L.)Spreng. Cala comuna este o planta eleganta datorita frunzelor sale de un verde inchis , portului sau ce poate atinge 100 cm inaltime si inflorescentelor galbene insotite de o spata alba.Soiurile care au dat cele mai bune rezultate in cultura sunt:

Perle von Stuttgart are o talie mica , cca 50 cm , este foarte florifera.Poate fi cultivata si la ghivece pentru decorarea locuintelor.

White superiorplanta viguroasa , formand tufe ce pot atinge 100 cm inaltime.Florile sunt mari  de un colorit alb imaculat.

Zantedeschia albo-maculata Baill. Se deosebeste de  Z.aethiopica prin: frunze mai inguste , cu pete albe mai rotunde , petiolul mai scurt , floarea mai ingusta si mai mica , tulpina subterana tubercul.

Zantedeschia elliotiana (Knight) Engl. Cala galbena aurie este inalta de 45-100 cm, originara din partea muntoasa a Africii de Sud , este caracterizata prin :petiol drept si puternic , limb lat de 15 cm , ovat cordat , verde intens presarat cu pete albe , spata de 15 cm lungime galbena in interior , iar in exterior cu o nuanta verzuie , cand se deschide apoi devine intens galben aurie , tulpina subterana , un tubercul.Infloresc in iunie-iulie.

Zantedeschia rehmannii Engl.Cala roz sau rosie , inalta de 25-30 cm , are frunze inguste verzi deschis punctate cu alb.Infloreste in luna mai.

Pentru toate speciile de cale sunt preferate serele rulante , pliante sau demontabile.In general, sunt preferate solurile grele , lutoase , bine ingrasate cu gunoi de bovine , bine aerisite si luminate.pH -5.Plantele cer multa apa in cursul perioadei de vegetatie , iar in atmosfera o umiditate ridicata.

Zantedeschia aethiopica se poate inmulti prin samanta si pe cale vegetativa.

Prima se foloseste , mai ales , pentru obtinerea de noi soiuri.Inflorirea la acest sistem de inmultire are loc dupa doi ani.

A doua , si care este cea mai practicata , se face prin diviziunea tulpinilor subterane sau despartirea puilor de plantele mama , inainte sau dupa perioada de repaus.Puii se planteaza pe brazde separate la 1-2 cm adancime si la cca 12 cm distanta unul fata de altul , in functie de marime.Pana la inradacinare se umbresc , se uda si apoi se aerisesc , se lasa lumina suficienta si o umiditate atmosferica ridicata.In perioada de iarna , se mentine o temperatura de 11-12 grade C.Tinerele plante vegeteaza continuu pana ce rizomii indeplinesc toate conditiile pentru a inflori.Plantarea rizomilor in solul serei se poate face din a doua decada a lunii august si pana , cel tarziu , la 15 septembrie , la distanta de 50:50 , 60:40 , 80:60 in functie de soi si de perioada cat va dura cultura. Imediat după plantare , se umbreşte sera şi se udă puţin. După înrădăcinare şipe măsură ce aparatul foliaceu creşte, udatul se dă progresiv. Când planta este în plină vegetaţie se aplică îngrăşăminte lichide ca zeamă de balegă proaspătă de vacă  din 14 în 14 zile sau îngrăşăminte chimice în funcţie de cerinţele plantei. Temperatura în cursul perioadei de vegetaţie nu trebuie să depăşească 12 grade celsius. Parte din frunzele cele mai dezvoltate se reduc de la jumătate ( 1/3 pe plantă, ½ se înlătură ), permiţând micşorarea suprafeţei de evaporare a plantei, o mai bună hrănire a ei, evitarea pierderii viitoarei flori în cazl în care frunza se rupe de la bază şi o aerisire mai bună , utilă înfloririi.

Pornirea în vegetaţie a culturii se face administrând apă progresiv , până la a se ajunge la normal.

Primăvara când razele solare sunt puternice , se umbreşte sera, iar plantele se spriţuiesc. De foarte mare importanţă este pregătirea plantelor în vederea repausului şi respectarea severă a acestuia. De obicei, perioada de vegetaţie începe de la sfârşitul lunii mai şi ţine până în luna august, perioadă în care udatul se face din în ce mai puţin, până la sistare. Frunzele se răresc puţin câte puţin la 15-20 de cm de la sol, până la înlăturarea lor totală ( sau le înlăturaţi  pe cele de culoare galbenă)

Pentru cei care au plantele la ghiveci în apartament , lipsa de înflorire se datorează tocmai faptului că nu respectă cu stricteţe perioada de repaus. Pentru cala cultivată în apartament , perioada de repaus începe la sfârşitul lunii mai, ca şi cea cultivată în seră sau pe sol direct. La sfârşitul lunii iunie vom scoate planta din ghiveci pentru a o debarasa de tot pământul vechi. Tăiem frunzele uscate şi vom planta rizomii în aer liber , într-un loc adăpostit de soare. Dacă nu avem grădină putem proceda în aceeaşi manieră în ghivece. Se udă foarte des, temperatura se dă progresiv. În ghivece se preferă un pământ greu format din 2/3 pământ de pădure, 1/3 pământ de ţelină, 1/3 mraniţă.

La Zantedeschia elliottiana ( cala galbenă ) şi Zantedeschia rehmani ( cala roz ) substratul este asemănător cu cel descris la Zantedeschia aethiopica. Înmulţirea se face prin seminţe deoarece formează foarte puţini lăstari  laterali, sau uneori chiar deloc. După ce acestea au ajuns la deplină maturitate, se însămânţează, obţinându-se flori după 1-2 ani. Pornirea în vegetaţie a tuberculilor pentru obţinerea florilor timpurii se face în luna decembrie. Temperatura în cursul perioadei de vegetaţie este de 16-20 de grade. Florile se menţin foarte bine după tăiere.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 15.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

 

Comments are closed.