Yucca – Yucca elephantipes – Cultivare, sfaturi utile, inmultire – familia Liliaceae

Genul Yucca reuneşte circa 40 specii de arbuşti şi subarbuşti originare din regiunile uscate şi călduroase ale Americii de Nord şi Centrale. Dintre acestea, ca plantă de interior se cultivă mai frecvent specia: Yucca elephantipes Regel.  – Yucca. În zonele de origine planta creşte ca un arbust viguros dar slab ramificat, cu înălţimea de până la 10 m. Ca plantă de interior are un port columnar, cu o tulpină golaşă, înaltă de 10–100 cm, marcată în mod evident de cicatricile frunzelor căzute. Aceasta poartă în vârf unul sau mai mulţi lăstari neramificaţi, pe care sunt dispuse dens şi altern frunze lanceolate, coriacei, cu vârful ascuţit, lungi de 60–100 cm, colorate în verde intens sau verde–glauc.
Florile apar doar în zonele de origine şi sunt campanulate, cu diametrul de 3–4 cm, colorate în alb–crem, grupate în panicule erecte cu lungimea de până la 1 m.
Deşi în timpul sezonului cald preferă temperaturile ridicate, de peste 20 °C, iarna plantele se menţin în spaţii răcoroase, cu temperatura de 10–12 °C. Are nevoie de multă lumină în tot timpul anului, suportând bine soarele direct chiar şi în timpul verii. Udatul se face moderat în perioada caldă a anului şi foarte rar, doar atât cât să nu se usuce de tot substratul, iarna (în condiţiile în care este posibilă asigurarea temperaturii de 10–12 °C, în caz contrar udarea făcându-se mai des). Preferă o umiditate atmosferică ridicată (80 %) dar se adaptează bine şi în spaţiile cu aer mai uscat. Solicită substraturi mijlocii, cu fertilitate moderată, foarte bine drenate.

Inmultire
Plantele de Yucca se produc, cel mai adesea, din butaşi de fragmente de tulpină  fără frunze, aduse din zonele de origine. Acestea se dimensionează la lungimi diferite (40–100 cm) şi constituie, practic, tulpinile viitoarelor plante.
Producătorii de plante de Yucca importă din zonele de origine aceste fragmente (tronsoane) de tulpini pe care le pun la înrădăcinat în substrat de turbă fibroasă.
Condiţiile optime pentru înrădăcinare sunt: 22–24 °C în atmosferă, 25–27 °C în substrat, 90–95 % umiditatea atmosferică.
În aceste condiţii, după circa 3 săptămâni la partea superioară a tronsoanelor apar 1–3 lăstari ce vor forma ulterior frunze iar pentru dezvoltarea unui număr suficient de rădăcini mai sunt necesare încă 4–5 săptămâni.
Plantele de Yucca pot fi produse şi fără tulpină (trunchi) caz în care înmulţirea se face prin butaşi de vârf de lăstari cu o mică porţiune din tulpină, butaşi la care se elimină o parte din frunze urmând ca restul frunzelor să se ruleze şi să se lege cu sfoară ca şi cele de Ficus pentru reducerea transpiraţiei. Condiţiile de înrădăcinare sunt aceleaşi ca şi în cazul butaşilor din fragmente de tulpină.
După înrădăcinare, butaşii se plantează în ghivece, fie un singur butaş, fie mai mulţi (3–5), de dimensiuni diferite, caz în care efectul decorativ al noii plante este superior. Primăvara devreme, la interval de 2–3 ani, se face transplantarea în amestec de pământ proaspăt, schimbându-se la nevoie şi ghiveciul, în funcţie de dimensiunile plantelor.
Se vor respecta regulile privitoare la udat, în funcţie de sezon, evitându-se excesul de umezeală din substrat.
Pe tot parcursul sezonului cald se fac fertilizări faziale lunare cu îngrăşăminte minerale complexe.

Bibliografie

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto http://www.houseofplants.co.uk

Comments are closed.