Xeranthemum annuum L. | Plante floricole nemuritoare

Speciile floricole nemuritoare prezintă bracteele sau inflorescenţele în totalitatea lor persistente, fiind decorative atât în stare proaspătă cât şi ca material vegetal uscat. Din acest motiv ele mai sunt denumite imortele sau flori de paie. Imortelele sunt utilizate atât în decorul parcurilor şi grădinilor în timpul sezonului cald cât şi ca flori tăiate uscate, în diferite tipuri de aranjamente florale. Ca orice specie anuală, imortelele se înmulţesc prin seminţe, înfiinţarea culturilor făcându-se însă numai prin plantarea de răsaduri produse în spaţii încălzite (sere, solarii, răsadniţe) după tehnologia specifică plantelor anuale; epoca optimă de înființare a culturilor de imortele este în a doua jumătate a lunii mai, după trecerea pericolului brumelor și înghețurilor târzii.

Familia Compositae

Plante frumoase, cu infloriri bogate si de lunga durata, din luna iunie pana in luna septembrie, sunt originare din Sud-estul Europei.In cultura este raspandita specia Xeranthemum annuum L. , are o inaltime de circa 60 de cm, cu flori involte, albe, rozii, rosii si liliachii. Se seamana in rasadnite reci, la sfarsitul lunii aprilie, rasadul se repica in ladita si se planteaza in camp in luna iunie.In regiunile sudice se seamana direct in camp. Necesita terenuri expuse la soare. Fata de sol Xeranthemum este putin pretentios, are nevoie totusi de soluri usoare.

Se intrebuinteaza pentru buchete si coroane uscate. Florile se taie atunci cand sunt pe jumatate desfacute. Pentru a da o nuanta mai vie florilor rosii de Xeranthemum dupa uscare ele se introduc in solutie slaba de acid clorhidric.

Imortelele sunt deosebit de apreciate ca flori tăiate uscate, grație caracterului persistent ale bracteelor și inflorescențelor. Ele sunt întâlnite însă și în decorul estival al parcurilor și grădinilor. Sunt specii termofile și iubitoare de lumină; au  nevoie de soluri mijlocii, fertile, bine drenate, cu umiditate moderată la început şi mai scăzută în partea a doua a verii. Din punct de vedere tehnologic imortelele sunt tratate ca specii anuale. Înființarea culturilor se face numai prin plantarea de răsaduri, spre sfârșitul lunii mai, după trecerea pericolului brumelor și înghețurilor târzii. Pentru a le putea usca ele se taie pe timp de soare, cand sunt complet desfacute, se leaga, si se usuca la umbra sub un acoperis.

Publicat 11/02/2013

Bibliografie

G.E. Kiselev, Floricultura, editura Agro-silvica de Stat, 1956, Bucuresti

Conf.Univ.Dr. Florin Toma, Floricultura, Editura Bucuresti, 2010

Foto www.biolib.cz

www.steenberghen.be

Comments are closed.