Vriesea – Cultivare, sfaturi utile, inmultire – familia Bromeliaceae

Genul Vriesea include circa 250 specii, în marea lor majoritate epifite, originare din pădurile tropicale existente în arealul delimitat de sudul SUA, America Centrală şi America de Sud. Cea mai cunoscută specie a genului este Vriesea splendens (Brongn.) Lem. Popular mai este denumita si Sabia de Foc. Planta se caracterizează printr-o rozetă tipică, alcătuită din frunze lineare, lungi de circa 80 cm, frumos arcuite, colorate în verde–măsliniu brazdat transversal cu verde–argintiu sau brun–roşcat. Florile sunt tubuloase, galbene, protejate de bractei roşii, strălucitoare; sunt grupate în raceme spiciforme terminale puternic aplatizate, lungi de circa 50 cm. Înfloresc vara şi pot fi utilizate atât ca plante în ghiveci cât şi ca flori tăiate.  

ÎNGRIJIRE

Îngrijirea plantelor este destul de uşoară, dacă se respectă condiţiile specifice pentru fiecare factor de mediu în parte.
Menţinerea temperaturii în intervalul 20–28 °C în timpul sezonului cald, asigurarea unui prag termic minim de 16 °C iarna, menţinerea substratului permanent reavăn şi pulverizarea repetată a plantelor pentru asigurarea unei umidităţi atmosferice ridicate, de 80–85 %, asigurarea luminii în acord cu exigenţele speciilor aşa cum s-a precizat la exigenţele ecologice, sunt principalele lucrări de îngrijire aplicate bromeliilor. Pe lângă udarea directă a substratului cornetul de frunze se va menţine permanent plin cu apă, având grijă ca la interval de 1,5–2,0 luni apa să fie înlocuită total cu apă proaspătă, uşor acidă. Pentru udatul substratului se va folosi, de asemenea, apă uşor acidă, cu temperatura de 28–30 °C.

Pentru a menţine umiditatea ridicată, trebuie să pulverizaţi plantele tinere de două ori pe zi. Pentru pulverizare, precum şi pentru udare, ar trebui să aveti la indemana  apa dedurizată, sau apa de ploaie, in nici un caz apa de la robinet clorinata .Umeziti  solul  întotdeauna uşor şi apoi turnati un pic de apa in palnia de frunze , sau in rozeta de frunze. Turnarea în pâlnie este deosebit de importantă în zilele calduroase  de vară. O pâlnie uscată poate opri înflorirea. Dar si acumularea de prea multa apa in palnie ( rozeta de frunze ) nu este indicata. Cerinţele nutritive ale vriesei  sunt modeste. Fertilizati  o dată la doua saptamani   vara, si  iarna  la fiecare trei săptămâni. Îngrăşământ folositi doar jumatate din cantitatea indicata pe eticheta produsului.  
Boli si daunatori
La interval de o lună se fac tratamente cu substanţe pe bază de cupru (Dithane M 45 0,2 %, Ridomil 48 0,3 %, Benlate 0,2 %, etc.) pentru prevenirea atacului de Fusarium şi Pytium. Pe tot parcursul sezonului cald se fac fertilizări faziale lunare cu îngrăşăminte minerale complexe aplicate sub formă de soluţii cu concentraţia de 0,05–0,1 %. Pentru speciile la care florile reprezintă elementul decorativ principal al plantei pe lângă aceste fertilizări se aplică tratamente cu Etephon, Ethrel sau acetilenă.
Înmulţirea  Vriesei sau Sabiei de foc  se realizează prin seminţe şi separarea drajonilor care se formează la baza plantelor mamă după înflorire.

Bibliografie

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://flowers-macrophotography.blogspot.com

Video : Cum sa facem un buchet de flori cu Vriesea

Comments are closed.