Vestitorii primaverii incep sa apara in gradina noastra

Florile care vestesc primavara incep sa apara in aceste zile, ca niste mici opere de arta trezesc natura la viata. Cele doua flori care pot fi cultivate in asociere si care infloresc primele sunt ghioceii, Galanthus nivalis, si Eranthis hyemalis cu florile sale galben- aurii. Nici macar gheata sau zapada nu- I sperie pe acesti vestitori ai primaverii care vin sa ne anunte ca viata reincepe in gradina noastra.

Ambele specii se inmultesc prin bulbi si sunt in oferta comerciantilor de produse pentru gradina, numai ca trebuie plantati de toamna. Cea mai buna epoca de plantare a vestitorilor primaverii este luna septembrie- octombrie, insa trebuie sa fim atenti la bulbi de unde ii achizitionam, pentru ca se usuca foarte repede. De aceea, inainte cu o zi de plantare e bine sa-I puneti intr-un vas cu apa, pentru a se inmuia bine, urmand ca a doua zi sa- i plantati la o adancime de circa 3- 5 cm. Eranthis hyemalis, o specie de plante erbacee perene creste la o inaltime de circa 10- 15 cm, si merg foarte bine cultivate la umbra copacilor, in covoare in asociere cu ghiocei,odata cu caderea frunzelor si cat timp lumina soarelui patrunde prin coroana pomilor ele se vor dezvolta frumos. Primavara, cand frunzele vor face textura pomilor mai nepatrunzatoare pentru lumina soarelui, frunzele de Eranthis se vor usca , si vor intra in repaus pana anul urmator.Eranthis prefera un pamant afanat, bogat in substante nutritive, ideal la marginea gardurilor vii, la umbra arborilor si arbustilor care umbresc covoarele in timpul verii. In aceste conditii exista sanse mari ca plantutele sa se inmulteasca rapid prin seminte si bulbili. In conditii de umezeala statuta si seceta prelungita ele devin foarte sensibile. Daca a-ti pierdut startul, si nu a-ti reusit sa plantati bulbi in septembrie- octombrie anul trecut, nu este nici o problema, pentru ca puteti sa cumparati si acum plantute in ghiveci gata inflorite si le puteti transplanta direct in gradina. Se pot tine pe terasa, si apoi spre sfarsitul infloririi le mutati in gradina la locul definitiv.

Dupa ce florile de Eranthis se trec in locul lor isi fac aparitia in decurs de cateva saptamani fructe aranjate ca niste stelute. De la sfarsitul lunii martie pana la inceputul lunii mai, capsulele de fructe se deschid si scot la iveala mai multe seminte coapte, destul de mari. Acesta este momentul potrivit pentru a culege semintele, insa trebuie sa fiti atent la ploaie, daca asteptati prea mult ploaia le poate imprastia. Daca locul este corespunzator, Eranthis poate da nastere unui covor de flori in asociere cu ghiocei, o sursa de nectar pentru albine, florile sale sunt foarte parfumate. Bineinteles, le mai putem asocia cu brandusele de culoare violet, unde vom avea o combinatie de culori deosebita.

Daca aveti rabdare, dupa aproximativ 10 ani veti avea un covor de flori de primavara, des si frumos. Procesul poate fi accelerat daca veti culege seminte primavara pe care le semanati apoi direct in aer liber. Daca aveti deja un covor des in gradina, atunci dupa ofilirea florilor puteti sa scoateti cu cazmaua din pamant bulbi si sa-I plantati in alt loc din gradina. Frunzele trebuie lasate se se usuce singure pana spre mijlocul lunii iunie, abia atunci plantele noastre vor avea destule substante de rezerva inmagazinate in bulbi pentru ca la inceputul primaverii urmatoare sa poata inflori din nou viguros.

Categoric cele mai frumoase gradini cu vestitori de primavara le gasim in Anglia, Olanda, Belgia, Franta, aici intalnim adevarati pasionati de cultivarea acestor vestitori ai primaverii. Pentru impatimitii care calatoresc in Anglia, pot gasi pepiniere care comercializeaza specii rare de ghiocei si eranthis, spre exemplu Galanthus plicatus “ Warham”, ghiocei cu floare batuta, Galanthus plicatus “ Blonde Inge”, floare cu tiv galben, Galanthus nivalis “ Dionysus” , floare cu volane batute, Galanthus nivalis, ghiocei autohtoni care cresc foarte bine in orice gradina.Sunt si cateva magazine online care ofera soiuri si hibrizi de ghiocei, adevarate raritati si podoabe florale.

Ghioceii comuni, Galanthus nivalis, sunt foarte usor de cultivat la noi in gradina. Nu sunt diferente intre modul de cultivare al Eranthis si modul de cultivare al ghioceilor. O solutie buna pentru a face rost de ghiocei in gradina este sa luati cosulete cu ghiocei si sa le plantati aproape de trecerea florilor in locul definitiv din gradina dumneavoastra. Toti ghioceii prefera conditii de frig, primavara umeda si o vara uscata si umbroasa. Un secret pentru plantarea ghioceilor din cosulete este sa-l plantati mai adanc un pic fata de cum era in cosulet, bineinteles nu cu mult, o adancime de 5-6 cm este suficienta.

Ghioceii nu pot fi cultivati ca plante in ghiveci, decat doar pentru putin timp, cat ii mutam dintr-un loc in altul, ei epuizeaza foarte repede substantele nutritive din pamantul in care au fost cultivati. O metoda de cultivare este in ghivece direct in pamant pentru a fi protejate de nedoritele cartite si pentru a nu se amesteca soiurile. Dar nu orice fel de ghivece, sunt recomandate cele cu plasa de sarma, prin care radacinile pot patrunde in solul din gradina, sunt cosuri speciale de cumparat pentru aceasta modalitate de cultivare. Beneficiile unei astfel de cultivari sunt nenumarate, protejam bulbii de daunatori, le putem recupera usor atunci cand trebuie sa le transplatam, deasemeni pastram soiurile in ghivece etichetate.Nu este recomandat sa cumparati ghivecele de ghiocei si sa le aduceti in casa la caldura, pentru ca returnarea lor in mijlocul naturii va scadea sansele de prindere in pamant.

O data la doi ani este recomandat sa scoateti din pamant bulbii si sa separati bulbilii de bulbii mari, iar apoi sa-I replantati in alt loc, in acest mod va inmultiti colectia personala de ghiocei. Ghioceii iubesc solurile bogate in substante nutritive, soluri din compost, pe soluri bogate ghiocei se inmultesc foarte repede. Daca doriti sa feritilizati solul cea mai buna perioada este toamna tarziu , cu ingrasaminte granulare impanzite pe sol.

Mult succes!

Publicat 23/ 02/ 2013

Foto http://www.avonbulbs.co.uk

yourgardenpartner.wordpress.com

http://www.galanthus.co.uk/

Comments are closed.