Un cuplu din Marea Britanie a pierdut 250000 de lire din cauza unei plante.

În urmă cu doi ani Matthew Jones şi logodnica sa Sue au cumpărat o casă cu 4 camere în Broxbourne, Hertfordshire, cu 305000 lire. Acum proprietatea nu mai valorează decât 50.000 de lire.Anul acesta au început să vadă apariţia unor lăstari de troscot japonez prin curte, în casă, pe lângă pereţi. După ce s-au documentat au aflat că este vorba despre o plantă extrem de dăunătoare, popular denumită troscot japonez, ştiinţific fallopia japonica, introdusă în Marea Britanie în epoca victoriană.

Lucrurile nu sunt atât de simple, pentru că această plantă este atât de invazivă încât trebuie demolată casa şi înlocuit substratul de pământ pe o adâncime de circa 3 metri, cât şi împrejurul proprietăţii pentru că planta are rădăcini extrem de puternice încât oricât de mult o tai ea îşi revine. Tratamentele chimice  cu erbicide nu au nici un efect.

Dl. Matthew Jones , proprietar a unei firme de închiriat maşini, a încercat să consulte un avocat pentru a da în judecată cei cu vânzarea casei pentru neinformare şi daune aduse lui şi familiei sale, cerând daune de 400.000 de lire. Oficialii locali nu au găsit încă vinovatul acestei probleme.

Dl. Matthew declara recent : „ – Problema este că nu suntem siguri că tratamentele chimice vor avea efect. Specialiştii contactaţi de mine nu mi-au dat garanţii dar m-au informat că tratamentele pot dura între 3 şi 5 ani şi vor costa 25.000 de lire. În afară de acest aspect mai este problema că de câte ori vom face tratamentul va trebui să scot şi parchetul şi să sap pentru a ajunge la rădăcini. Avem doi copii gemeni şi vă imaginaţi că în fiecare an trebuie să –mi mut familia primăvara şi vara ca să pot face aceste tratamente chimice. Este de neconceput! „

Ce este de fapt acest troscot japonez!

Fallopia japonica , sau troscotul japonez a fost adus în Anglia în epoca victoriană, este foarte invazivă, produce daune oriunde o găsim, structuri aparent solide precum asflatul sau pardoseala de beton nu sunt bariere în calea creşterii ei.Tratamentele cu pesticide nu au nici un efect, erbicidele cu glifosat nici atât.Rezistă foarte bine peste iernile grele şi geroase, îşi revine imediat după ce este tăiată. Metoda ei de răspândire nu este clară încă. Comisia de Conservare a Naturii din cadrul ONU a declarat-o cel mai mare dezastru biologic al secolului XX.

Dacă descoperiţi planta pe proprietatea dumneavoastră atunci trebuie să luaţi următoarele măsuri minime:

–         Creaţi imediat o zonă de excludere cu un diametru de circa 6 metri.

–         Nu excludeţi sau excavaţi bucăţi din plantă până nu anunţaţi autorităţi locale.

–         Spălaţi-vă pe picioare şi curăţaţi cu atenţie încălţămintea când părăsiţi zona contaminată.

–         Cea mai eficientă metodă de distrugere este arderea plantelor şi îngroparea resturilor plantei la o adâncime de minim 5 metri.

 

Autor : Constantin Claudiu

Publicat 24.10.2011

Foto : Familia Sue şi Matthew Jones

Sursa foto : dailymail.co.uk

Comments are closed.