Tropical Extravaganza Kew Gardens 2012 – Expozitie de plante tropicale de pe 4 februarie pana pe 4 martie

Kew Gardens – un loc minunat pentru a vizita o expozitie ce se doreste a fi una din cele mai spectaculoase in ce priveste plantele tropicale. Expozitia se deschide maine, 4 februarie, si va dura o luna de zile, pana pe 4 martie, iar organizatorii se asteapta la un numar impresionant de vizitatori, doar vremea rea si pretul piperat mai poate opri din elanul vizitatorilor. Deja la aceasta ora sunt – 10 grade celsius in Marea Britanie, iar in interiorul serelor este nevoie de fix 22 de grade celsius pentru a pastra in conditii optime plantele tropicale. 

Anul acesta se doreste a fi o demonstratie de culoare si decoratiuni din cele mai indraznete, puteti vedea un iaz de apa uimitor de bine ingrijit, cu mai multe specii de crin de apa si floare de lotus, totul intr-o aureola de flori exotice viu colorate. Tematica din acest an pune accent pe speciile pe cale de disparitie, pentru a atrage atentia lumii asupra pericolului schimbarilor climatice, peste 63 % din speciile folosite la decoratiunile Festivalului Extravaganza sunt specii pe cale de disparitie, dorind de a atrage atentia asupra importantei padurilor tropicale.

Dupa cum puteti vedea si in imagini s-au construit o sumedenie de pergole , frumos decorate cu plante exotice, si se mai folosesc si o serie de sculpturi din butuci ce vor sa reprezinte o padure parjolita si animale impaiate pentru a crea un micropeisaj in marime naturala.Peste toate acestea toata expozitia este acoperita de o instalatie de sunet de ultima ora ce va reproduce in direct toate sunetele unei paduri tropicale, si va spori misterul ambiantei. Astfel vizitatorii vor avea impresia chiar a unei treceri prin jungla tropicala , dupa fiecare colt putand sa apara o surpriza din cele mai deosebite.

Profesorul Stephen Hopper, directorul general al Gradinilor Botanice de la Kew, a declarat pentru editia online dailymail :  “- Rugam vizitatorii sa vina si sa admire frumusetea uimitoare a peisajelor padurilor tropicale, si pentru a vedea inainte de a fi prea tarziu pericolele la care suntem expusi daca se continua poluarea in acelasi mod ca astazi. Credem ca despaduririle severe pot fi oprite, ele fiind cauza principala a pierderii acestor resurse naturale de care dispunem .”

La amenajarea expozitiei din acest an se folosesc peste 6500 de plante, la care lucreaza 4 ingineri horticoli impreuna cu 10 voluntari timp de doua saptamani de zile. Gradina botanica Kew are una din cele mai vechi si cuprinzatoare  colectii de orhidee din lume, o impresionanta colectie de bromelii si cactusi, dar si o colectie de plante carnivore, care in mod normal sunt inchise publicului vizitator. La sfarsit puteti servi un ceai de vanilie in elegantul restaurant din incinta Gradinilor Kew, Orangeria. 

Expozitia tropicala este amenajata in corpul Gradinii Kew denumit Conservatorul  Printesa de Wales. Istoria acestui conservator este destul de recenta, constructia sa a fost comandata in anul 1982 pentru a lega un grup de 26 de sere mai mici ce erau la acea vreme intr-o stare proasta. Lucrarile au durat circa 5 ani , si proiectul indraznet a legat toate aceste sere sub un singur acoperis , dupa o arhitectura deosebita. Conservatorul a fost deschis in anul 1987 de catre Printesa Diana, Printesa de Wales, si este la ora aceasta cel mai complex conservator de la KEW, totul este controlat prin computer, sunt zeci de computere care controleaza absolut toti factorii climatici, mai ales ca sub acelasi acoperis sunt realizate doua zone climatice, una “ climat tropical uscat “ si cealalata “ climat tropical umed “.

Unele voci spun ca pretul de intrare este foarte piperat in acest an, 13,90 lire pentru adulti, pentru grupuri organizate pretul este 11,90 lire de persoana, iar copiii sub 17 ani beneficiaza de intrare gratuita.Nu cu mult timp in urma , probabil vreo 15 – 20 de ani , biletul de intrare era 1 penny, asa ca este de inteles de ce sunt si nemultumiti.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 03 februarie 2012

Foto dailymail.co.uk

Comments are closed.