Tropaelum majus – Condurul Doamnei – Flori de gradina

Familia Tropaeolaceae

Genul Tropaeolum reuneşte peste 50 specii erbacee, volubile sau târâtoare, originare din regiunile tropicale ale Americii. Dintre speciile cultivate ca plante anuale, mai răspândită este Tropaeolum majus L. – conduraşi, caneluţe, condurul doamnei.
 Talia plantei variază foarte mult în funcţie de varietate şi soi, între 30 şi 300 cm. Tulpina este mai mult sau mai puţin ramificată, cărnoasă, prevăzută cu cârcei. Frunzele sunt peltate, lung peţiolate, cu peţiolul uneori răsucit şi limbul aproape rotund, colorat în verde clar sau verde transparent. Florile sunt mari, cu diametrul de 5–6 cm, asimetrice, pintenate, însoţite de un caliciu format din 5 sepale inegale şi colorate la fel cu corola, în nuanţe diferite de galben, oranj, roşu, alb. Corola este formată din 5 petale ungviculate, ovat–obtuze, inegale şi neregulate. Petalele inferioare sunt prevăzute la bază cu perişori orientaţi spre centrul florii, coloraţi în galben auriu, oranj sau roşu. Înflorirea are loc din iunie până toamna târziu.
Conduraşii solicită soluri fertile, permeabile, însorite.
Înmulţirea şi cultura. Se înmulţeşte prin seminţe semănate în sere, direct în plăci alveolare sau ghivece cu diametrul de 8–10 cm, în luna martie, câte 1–2 seminţe la ghiveci (alveolă). Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 15–16 °C, plantele răsar în 14–20 zile de la semănat. Plantarea răsadurilor în câmp se face în luna mai, după ce a trecut pericolul brumelor târzii, la distanţele de 30–40 cm soiurile pitice şi 50–60 cm soiurile înalte. Tropaeolum se poate semăna şi direct la locul de decor, spre sfârşitul lunii aprilie, în cuiburi sau rânduri.

Publicat 27.03.2012

Bibliografie 

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://www.hear.org

Comments are closed.