Trandafirii – Roses – Cele mai iubite flori din Antichitate şi până astăzi – Trandafirii moderni.

Trandafirul în literatura antică , evoluţie şi istoric. Partea II – Trandafirii moderni.

 


Cel mai celebru soi victorian , Hybrid Perpetual, avea şi lipsuri, culorile nu erau atât de multe, înflorirea era puternică primăvara dar spre vară şi toamnă înflorea sporadic, iar în grădină făcea tufe destul de mari care erau prea voluminoase pentru grădinile mai mici. Aşadar , era timpul pentru încrucişarea soiului Hybrid perpetual cu Thea hybrida, mult mai elegant.

Nu se cunosc prea bine originile primului Thea hybrida, dar majoritatea specialiştilor susţin ca dată de apariţie anul 1867 şi ca soi cel denumit La France. Dealtfel, aceasta ne arată data de naştere a trandafirului modern. Recunoaşterea sa a venit o dată cu apariţia unor varietăţi mai deosebite, precum Madam Caroline Testout şi Lady Mary Fitzwilliam, iar adevărata celebritate i-a fost conferită atunci când Pernet – Dutcher din Lyon- Franţa, a altoit în anul 1900 un soi de Hybrid perpetual roşu cu soiul Persian Yellow, obţinându-se un soi cu flori galbene , şi frunze netede şi lucioase. La început a fost denumit Pernetiana, nefiind un soi Thea Hybrida autentic, dar a fost denumit regele tuturor soiurilor de trandafiri , denumire ce se păstrează şi astăzi.   Primul trandafir galben pur a apărut în anul 1910 şi se numea Rayon d Or, apoi în anul 1912 soiul Ophelia, primul trandafir roz, apoi au mai apărut alte soiri ca de exemplu Etoile de hollande, Betty Upricharde, Shot Silk, Crimson Glory şi multe alte soiuri deosebite.

Un soi de trandafir apărut în Marea Britanie în anul 1947 cu denumirea Peace este precursorul soiurilor viguroase cu flori de mărimi noi. În 1960 au apărut alte soiuri ca de exemplu Super star, purpuriu, Fragrant Cloud, Alec s Red, Alexander, Jubilee, munca horticultorilor în această direcţie continuă şi astăzi, de a obţine soiuri Thea Hybrida performante.

Un alt soi de trandafir modern care este în concurenţă cu soiul Thea Hybrida, este soiul Floribunda, obţinut din soiul Rosa multiflora şi trandafirul chinezesc China Rose. Acesta avea flori mici, albe , grupate în mănunchiuri bogate, tufe scunde cu înflorire îndelungată. Astfel a apărut în 1909 a soiului denumit Orleans Rose, the fairy, Polyantha Rose. Familia daneză Poulsen a fost cea care a introdus încrucişarea soiului Polyantha cu soiul Thea hybrida, fiind denumit Hybrid Polyanthas sau Poulsen Roses. În 1924 au produs soiurile denumite  Poulsen Rose, Kirsten Poulsen, anne Poulsen, iar denumirea de Floribunda a primit-o în anul 1952 de către Societatea Regală a Trandafirilor.

În această perioadă au mai apărut şi alte soiuri care au adus un plus de volum şi eleganţă, Masquerade şi Fashion în anul 1940, apoi Queen Elisabeth în anii 1950, apoi în anii 60 s-a manifestat interesul pentru soiurile pitice, Topsi, Golden Slippers, Picasso, Iced Ginger.

 


În anii 80 au apărut o serie de varietăţi noi din grupa Floribunda de talie mică, Gentle touch, Sweet Magic şi Sweet dream. Aceşti trandafiri moderni au fost introduşi într-o nouă grupă cu denumirea Patio rose. Tot în anii 80 au apărut o nouă grupă de trandafiri, cu denumirea de trandafiri târâtori , din dorinţa de a acoperi o suprafaţă de teren cât mai mare.

În Italia, una din cele mai mari firme producătoare de trandafiri este pepiniera Barni, din Pistoia, zona Toscana, cu o vechime de peste 100 de ani, firma fiind atestată documentar din 1882, dar ca şi producător recunoscut mondial s-a afirmat după 1935 când Italia a interzis importul de plante din Belgia ,Olanda şi Franţa pentru a sprijini producătorii interni. Măsura fiind binevenită pentru întreaga agricultura italiană, anii ce au urmat fiind ani în care s-au înfiinţat foarte multe firme şi consorţii agricole.

Astăzi , horticultorii italieni alături de cei olandezi deţin supremaţia în exportul mondial de trandafiri la ghiveci, sau rădăcină nudă, cât şi a soiurilor deţinute în producţie.

Dezvoltarea şi evoluţia trandafirilor este an de an mai prolifică, genetica nouă, serele înmulţitor de tehnologie nouă vor aduce cu siguranţă noutăţi  uimitoare în fiecare an.

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 12.04.2011   iSEO


Comments are closed.