Trandafiri – pentru inceput

In momentul in care trandafirii intra in vegetatie sunt cateva masuri minime ce trebuie luate:

1. dezmusuroirea – deplasarea pamantului de la baza tulpinii pana la nivelul coletului in momentul in care ingheturile au trecut. Aceasta lucrare trebuie facuta cel tarziu pana in momentul in care lastarii tineri ajung pana la 1 cm.

2. sapati sau afanati pamantul din jurul radacinii pentru a permite infiltrarea apei, aerisirea radacinii, patrunderea oxigenului la radacini si impiedicarea cresterii buruienilor

3. adaugati un ingrasamant bogat in azot, de preferinta sub forma solida si cel mai bine ecologic.

4. verificati in mod regulat frunzele si tijele. Anumite boli pot aparea inca din luna aprilie si vor necesita tratamente punctuale. Afidele apar discret inca de la inceputul vegetatiei. Pentru a preveni raspandirea lor vor trebui eliminate cat mai devreme posibil.

5. Rafinati talia trandafirilor, efectuati taieri – daca nu au fost facute din toamna. Taierile trebuie facute cel tarziu pana in momentul in care lastarii tineri ajung la circa 2 cm lungime.

6. Incorporati un strat de pamant de frunze la baza daca nu a fost adus un ingrasamant.

7. Plantati trandafirii cumparati in ghivece/containere.

Sfat: “Piatra de gat” .  Datorita acestui truc, puteti forta trandafirii cu tije inalte care nu sunt palisati sa aiba multe flori. Pentru a obtine acest rezultat, se inclina tijele cu ajutorul unei legaturi in care se pune o piatra mica (pentru a le apleca), in acest mod seva va ajunge mult mai usor la mugurii terminali.

Sursa: les Guides Mon Jardin & ma maison

Comments are closed.