Top 100 de plante care ar trebui sa nu lipseasca din nici o gradina ( II )

Continuam seria noastra de propuneri pentru iubitorii de gradinarit cu inca 25 de plante ce infloresc pe perioada verii, propuneri putin particulare , cu specii si hibrizi noi obtinuti de specialistii olandezi.Colectia noastra se doreste a fi o alternativa pentru cei care doresc o gradina exclusiva, o gradina putin aparte, cu specii si culori noi. Am primit foarte multe cereri de la cititorii nostri de a pune in discutie si cultivaruri mai deosebite,  mai ales ca vara nivelul de lumina este mult mai ridicat si culorile par mai pastelate.

Top 25 de plante cu inflorire vara

 1. Allium hollandicum ‘Purple Sensation’ –  se cultiva foarte usor din bulbi cumparati de la importatorii de plante din Olanda, infloreste la sfarsitul lunii mai, floare mov globulara pe o tulpina fistuloasa viguroasa, foarte bun de cultivat in asociatie cu lalele.
 2. Rosa ‘Goldfinch’ – este trandafirul catarator, liana, care poate atinge si 4 metri, ideal de a fi cultivat pe perete sau pe o pergola, florile sunt putin mai decolorate decat culoarea caiselor spre exemplu.
 3. Dianthus carthusianorum – garoafa de camp, cu flori mici  de culoarea rosie spre mov, tulpini lungi , suple. Poate fi cultivata direct in soare, in fanete, in colturi de gradina unde dorim un amestec de flori interesant.
 4. Erigeron karvinskianus – planta perena, se inmulteste prin seminte si este ideala pentru rocarii, stancarii in gradina, florile seamana cu niste margarete, inaltime de circa 20 cm, ideal de cultivat si in trepte, infloresc din primavara pana in noiembrie.
 5. Astrantia major ‘Roma’ – planta perena, se inmulteste prin seminte, are un lung sezon de inflorire, de vara pana toamna, are nevoie de umiditate, floarea arata ca o pernita cu ace stralucitoare de culoarea roz.
 6. Papaver orientale ‘Karine’ – este o planta erbacee perena, se inmulteste prin seminte, creste pana la 70 cm inaltime. Macul oriental roz are in centru o sfera rosie ce contine semintele. Creste in soare direct.
 7. Rosa ‘Madame Alfred Carrière’ – trandafir catarator, poate atinge pana aproape de 8 metri, este obtinut de catre pepinierele din Anglia, are floarea batuta, alb spre roz, ideal pentru perete sau pergola, chiar si pe expozitii nordice da rezultate extraordinar de bune.
 8. Clematis ‘Perle d’Azur’ – este o planta perena cu inflorire in toamna, acest hibrid il intalnim la firmele care comercializeaza plante importate din Olanda. Poate atinge inaltimea de 4 metri, ideal pentru pergole sau perete.Primavara necesita o taiere profunda.
 9. Paeonia lactiflora ‘Festiva Maxima’ – bujorul cu floare alba- crem si puternic parfumata, creste bine ca tufa si se inmulteste foarte usor prin divizarea tufei. Este o planta care ar trebui sa fie nelipsita din nici o gradina.
 10. Campanula lactiflora ‘Prichard’s Variety’ – este o planta perena cu inflorire in timpul verii, flori de un albastru inchis, poate atinge inaltimea de un metru. Merge cultivata in pozitii cu jumatate de zi soare.
 11. Nepeta ‘Six Hills Giant’ – planta perena puternic aromata, infloreste vara. Daca o tai mai creste inca o data pana in toamna la sosirea frigului.Florile sunt albastre, ca la lavanda.
 12. Anthemis ‘Susanna Mitchell’ – planta perena cu floarea alba, asemanatoare margaretei. Frunzele sunt de culoarea argintului, filigranate, creste circa 45 de cm inaltime.
 13. Penstemon ‘Andenken an Friedrich Hahn’ (syn. ‘Garnet’) – planta perena foarte rezistenta la seceta, se cultiva in plin soare. Creste pana la un metru inaltime, flori ca niste clopote de culoarea rosu inchis.
 14. Geranium Rozanne (‘Gerwat’) – a nu se confunda cu genul Pelargonium, care este muscata. Geranium este un gen de plante erbacee perene, ideale de cultivat in gradina, cresc pana la 70 de cm inaltime si au floarea de culoarea albastra.
 15. Geranium Patricia (‘Brempat’) – planta perena care se poate cultiva in gradina, floarea este asemanatoare muscatelor englezesti, are o lunga perioada de inflorire, din mai pana in octombrie, creste pana la inaltimea de 70 cm.
 16. Bupleurum fruticosum – planta perena, se inmulteste prin seminte, face parte din familia Apiaceae, nu este pretentioasa a substratul de pamant.
 17. Eryngium giganteum – planta bienala, tulpina este argintata, cu mare grad de ramificare, se inmulteste prin seminte La noi nu este folosita, dar in Marea Britanie este intalnita in gradinile rustice.
 18. Buddleia ‘Pink Delight’ – spectaculoasa planta perena cu flori violet ce atrag ca un magnet fluturii. Liliacul de vara este o planta cu un parfum foarte profund, o adevarata atractie in orice gradina.
 19. Stipa gigantea iarba perena care creaza o atmosfera extraordinara in gradina cu florile sale in forma de ovaz.Creste si pana la 2 metri inaltime, are nevoie de spatiu suficient.
 20. Digitalis purpurea ‘Sutton’s Apricot’ – planta erbacee bienala, creste in soluri pietroase, nu foarte grase. Poate atinge inaltimi de 1, 5 metri.Florile sunt lungi, de culoarea cais- roz.
 21. Clematis ‘Purpurea Plena Elegans’ – o clematita foarte frumoasa, produce flori batute de culoarea rosu-violet  la sfarsitul verii, trebuie taiata sever in primavara. Planta perena foarte indicata pentru pergole sau pereti, creste pana la 4 metri inaltime.
 22. Clematis ‘Etoile Violette’  – planta perena erbacee, indicata pentru cultura pe pergola sau pe un perete.Florile sunt de culoarea rosie spre violaciu, cu stamine aurii.Creste pana la 4 metri inaltime.
 23. Lavandula angustifolia ‘Imperial Gem’ –  planta perena erbacee, puternic aromata, creste pana la 60 de cm inaltime si are nevoie de soare puternic. Culoarea florii este de un violet inchis iar frunzele au culoarea argintie.
 24. Knautia macedonica – planta perena erbacee, toleranta la seceta. Florile sunt de un rosu inchis si infloreste pe toata perioada verii.Florile sunt atractive pentru fluturi, se inmulteste de la an la an prin autoinsamantare.
 25. Rosa ‘Buff Beauty’ un hibrid gratios si parfumat. Trandafir cu floarea foarte mare , batuta, foarte parfumat, si de culoarea caisei. Poate tolera umbra mai mult decat alti hibrizi de trandafir, creste pana la 5 metri.

Continuare cu Top 100 de flori cu inflorire toamna.

Publicat 09/02/2013

Foto www.plantplaces.com

www.alpinegardensociety.net

Comments are closed.