Tillandsia – Cultivare, sfaturi utile, inmultire – familia Bromeliaceae

Genul Tillandsia reuneşte peste 400 specii epifite în marea lor majoritate, originare din arealul tropical cuprins între sudul SUA, America Centrală şi America de Sud. Cele mai cunoscute specie ale acestui gen sunt Tillandsia cyanea Lind. și Tillandsia multicaulis Steud.
Tillandsia cyanea. Frunzele sunt triangular–lineare, foarte frumos recurbate, lungi de până la 35 cm, colorate în verde închis, striate la bază cu roşu şi dispuse dens într-o rozetă cu aspect de tufă. Florile sunt tubuloase, lungi de circa 3 cm, cu petalele mult răsfrânte, colorate în violet intens şi înconjurate de bractei roz; sunt grupate în număr de circa 20 în inflorescenţe spiciforme aplatizate, foarte interesante.
Înflorirea are loc la sfârşitul primăverii sau toamna.  
Tillandsia multicaulis. Planta formează o rozetă tipică bromeliilor, cu aspect de pâlnie (cornet). Frunzele sunt lineare, cu vârful ascuţit, lungi de 30–40 cm, colorate în verde intens, strălucitor. Spre sfârşitul primăverii din axilele frunzelor bazale apar până la 6–7 tije florale lungi de circa 40 cm ce susţin inflorescenţe spiciforme uşor aplatizate. Florile sunt tubuloase, albastre, lungi de până la 7 cm, protejate de bractei colorate în roşu–strălucitor.

Ingrijire

Îngrijirea plantelor este destul de uşoară, dacă se respectă condiţiile specifice pentru fiecare factor de mediu în parte.
Menţinerea temperaturii în intervalul 20–28 °C în timpul sezonului cald, asigurarea unui prag termic minim de 16 °C iarna, menţinerea substratului permanent reavăn şi pulverizarea repetată a plantelor pentru asigurarea unei umidităţi atmosferice ridicate, de 80–85 %, asigurarea luminii în acord cu exigenţele speciilor aşa cum s-a precizat la exigenţele ecologice, sunt principalele lucrări de îngrijire aplicate bromeliilor. Pe lângă udarea directă a substratului cornetul de frunze se va menţine permanent plin cu apă, având grijă ca la interval de 1,5–2,0 luni apa să fie înlocuită total cu apă proaspătă, uşor acidă. Pentru udatul substratului se va folosi, de asemenea, apă uşor acidă, cu temperatura de 28–30 °C.

În căldura de primavara, vara si toamna, plantele  pot fi udate la fiecare 1 până la 3 zile. În timpul iernii, udarea este drastic redusă în cazul în care temperaturile sunt destul de reci. Desigur, suma de udare este specifica speciei, ţinând cont de plante cu frunze groase sau argintii care  au o cerinţă de udare mai mica decât cele cu frunze subtiri si verzi. Atunci când sunt cultivate ca plante de apartament, ar trebui să fie udate cu apă la temperatura camerei, feriti-va de apa clorurata, utilizati mai mult apa de ploaie, sau lasati apa de la robinet 2 zile inainte de a o folosi .  Aburirea planetei, sau pulverizarea plantei cu un pulverizator clasic  nu oferă o hidratare adecvată. Mai degrabă folositi scufundarea  în apă , un vas cu apa calduta puteti sa-l folositi pentru mai multe plante din apartament, in acest fel ele vor primi apa in mod corect si vor avea necesarul de apa asigurat. Acest “botez” ( daca putem sa-l numim asa ) , imita ceea ce se intampla in mod natural intr-o furtuna, cand planta primeste in mod natural o cantitate mare de apa apoi se scurge.

În cazul în care o planta este  sever deshidratata ( poate a-ti plecat in concediu, ori a-ti uitat sa le udati pentru mai multe zile ),  pot fi scufundate într-o găleată de apă de ploaie pentru 2-6 ore pentru a contracara frunzele ridate, strâns laminate sau in stare flasca. După ce se încheie această procedură, ulterior folositi metoda clasica de udare, prin scufundare in galeata de apa pentru circa jumatate de ora.
Bibliografie

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://toptropicals.com

Comments are closed.