Stipa pennata | Ierburi decorative ( Video )

Denumita si Colilie, sau Nagara, sau Iarba cu parul carunt, Stipa pennata este o planta erbacee perena care o intalnim si in flora spontana a tarii noastre. In natura insa este amenintata cu disparitia, in principal pentru ca se gaseste pe pajistile uscate, care sunt din ce in ce mai rare. Este foaret frumoasa daca o utilizam la buchete de flori, sau la buchete uscate. Este o iarba foarte decorativa, cu perisori pufosi, matasosi, albi, cu ariste lungi, cu radacini fibroase, frunze in manunchiuri groase, in pozitie verticala, lungi, ascutite, destul de dure, de un verde inchis. Cea mai interesanta specie vivace este Stipa pennata L., originara din sudul Europei. Creste pana la 80 de cm inaltime, si infloreste in luna iunie, iulie.

Se inmulteste prin diviziune primavara si prin seminte ce se seamana in luna iunie.In prima iarna rasadul se pastreaza in rasadnita acoperita, iar in iernile urmatoare partile subterane se protejeaza cu acoperire cu frunze si paie uscate. Creste foarte bine in soluri stancoase, de deal si munte, nu are nevoie de umiditate ridicata.

A fost descoperita in anul 1724 de catre Dr. Richardson. Daca dorim sa o cultivam in gradina noastra, atunci poate fi un companion foarte bun pentru trandafiri, iar pentru a mari efectul de plantare a unor arbusti de gradina, de exemplu Taxus baccata ( Tisa) sau diverse amenajari cu Buxus sempervirens ( cimisir ).

Publicat 12/ 02/ 2013

Foto www.gardensandplants.com

 

Comments are closed.