Stephanotis – Iasomia de Madagascar – familia Asclepiadaceae

Putin cunoscut la noi , mult cultivat si indragit in tarile occidentale , Stephanotis este un gen cu circa 15 specii volubile , originare din Madagascar si Malayezia.Dintre acestea se cultiva mai frecvent ca planta de interior sau pentru producerea florilor taiate specia Stephanotis floribunda Brongh. – stephanotis.

Particularitati biologice. Planta , slab ramificata , are o crestere volubila si atinge 2-3 m lungime.Frunzele sunt obovate , pieloase , dispuse opus si colorate in verde intens.Florile sunt albe , discret parfumate , tubuloase , lungi de 4-5 cm , cu corolla divizata in 5 lobi ascutiti , grupate in inflorescente dispuse in axilele frunzelor.Infloresc la sfarsitul iernii – primavara si sporadic in sezonul de vara-toamna.

Exigente ecologice.Stephanotis prefera spatiile calde (18-20 grade C) si umede (70-80% umiditate atmosferica).Substratul se uda moderat , dar constant , iar plantele se pulverizeaza zilnic.Iarna plantele se trec printr-un repaus relativ , cand se mentin in spatii racoroase , cu temperatura de 8-10 grade C , bine luminate si udate mai rar.Are nevoie de substraturi usoare , fertile , bine drenate , cu pH usor acid.

Producerea plantelor.Inmultirea se realizeaza prin butasi de varf de lastari cu 2-3 noduri , la sfarsitul infloririi , vara.Inradacinarea este destul de dificila , motiv pentru care este necesara tratarea butasilor cu un stimulent rizogen ( Radistim , Rizopon , Calux , Belvitan) inainte de plantarea in substratul de inradacinare.Conditiile optime pentru inradacinarea butasilor sunt : 20-22 grade C in atmosfera , 23-25 grade C in substrat , udari moderate dar constante ale substratului , umiditate atmosferica ridicata (85- 90 %),lumina difuza.In asemenea conditii butasii inradacineaza in 8-10 saptamani.

Ingrijirea plantelor.Dupa plantarea in ghivece butasii inradacinati se ciupesc de 1-2 ori , in vederea ramificarii.Plantele sunt capabile sa infloreasca in anul al doilea sau al treilea de la butasire.La sfarsitul infloririi se scurteaza lastarii prea lungi , firavi , prost plasati.La interval de 2-3 ani , la sfarsitul iernii , plantele se transplanteaza in amestec de pamant proaspat.Pe tot parcursul sezonului cald , la interval de 10-14 zile se fac fertilizari cu ingrasaminte minerale complexe NPK cu raportul in favoarea fosforului si potasiului , aplicate sub forma de solutii cu concentratia de 0,1-0,15 %.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 06.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

Comments are closed.