Statice | Plante floricole nemuritoare ( Video )

Speciile floricole nemuritoare prezintă bracteele sau inflorescenţele în totalitatea lor persistente, fiind decorative atât în stare proaspătă cât şi ca material vegetal uscat. Din acest motiv ele mai sunt denumite imortele sau flori de paie. Imortelele sunt utilizate atât în decorul parcurilor şi grădinilor în timpul sezonului cald cât şi ca flori tăiate uscate, în diferite tipuri de aranjamente florale.

Statice este un gen cu circa 150 specii anuale sau perene, originare din toate zonele globului. Dintre acestea, cea mai cultivată ca specie anuală este Statice sinuata L. (syn. Limonium sinuatum Mill.) – limba peştelui, statice, limonium. Este originară din bazinul mediteranean. Planta este foarte bine ramificată de la bază şi atinge înălţimea de 30–40 cm înălţime. Frunzele sunt penat sectate, cu marginea ondulată sau încreţită şi sunt grupate în rozete bazale din mijlocul cărora pornesc tulpinile florale ramificate, aripate, acoperite cu perişori aspri. Florile sunt foarte mici, înconjurate de bractei persistente foarte variat colorate şi grupate în cime corimbiforme ramificate; înfloresc din iunie până toamna târziu. Preferă solurile uşoare, potrivit de fertile, calcaroase, bine drenate şi însorite. Plantele sunt foarte sensibile la băltirea apei care determină putrezirea rapidă a bazei tulpinilor.

Cele mai bune specii de statice sunt urmatoarele :

Statice sinuata atrocoerulea – cu flori de culoare albastra intunecata, dispuse in raceme lungi, inaltimea plantei este de 50 cm.

Statice Bonduelli Lestib. – este singura specie cu flori de culoare galbena. Dupa structura sa Statice Bonduelli seamana cu Statice sinuata, are flori foarte mari si creste pana la 90 de cm inaltime.

Statice Suworowi Rgl. – florile sunt liliachii roz si sunt dispuse in spiculete curbate, lungi pana la 35 de cm cu scapulum. Este o floare valoroasa pentru alcatuirea buchetelor uscate, fiindca inflorescentele uscate ale aceste specii de Statice pastreaza culoarea lor naturala ani de zile. Inaltimea plantelor este de 80 de cm , este originara din Asia Centrala.

Statice candelabris Hort. – in forma de lumanare, se seamana in rasadnite semicalde, in luna aprilie. Rasadul se repica in ladite sau rasadnite. Poate fi utilizata cu succes in ronduri si rabate. Valoarea acestor plante pentru buchete uscate consta in portul aerian , usor al inflorescentelor si in coloritul viu al florilor.

Înmulţire.

Plantele de Statice se înmulţesc foarte uşor prin seminţe, înfiinţarea culturilor făcându-se prin plantare de răsaduri produse direct în plăci alveolare sau ghivece cu diametrul de 6–8 cm, în sere în februarie – martie. Semănatul în vederea producerii răsadurilor se poate face şi în lădiţe sau în solarii şi răsadniţe, în acelaşi interval de timp; în acest caz însă, este de preferat ca repicarea răsadurilor să se facă în plăci alveolare sau ghivece mici cu diametrul de 6–8 cm.  Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este18–20 °C, plantele răsar în 10–14 zile de la semănat. Plantarea răsadurilor în câmp se face în cursul lunii mai, după ce a trecut pericolul brumelor târzii, la distanţele de 25–40 cm.Imortelele sunt deosebit de apreciate ca flori tăiate uscate, grație caracterului persistent ale bracteelor și inflorescențelor. Ele sunt întâlnite însă și în decorul estival al parcurilor și grădinilor. Sunt specii termofile și iubitoare de lumină; au nevoie de soluri mijlocii, fertile, bine drenate, cu umiditate moderată la început şi mai scăzută în partea a doua a verii. Din punct de vedere tehnologic imortelele sunt tratate ca specii anuale. Înființarea culturilor se face numai prin plantarea de răsaduri, spre sfârșitul lunii mai, după trecerea pericolului brumelor și înghețurilor târzii. Pentru a le putea usca ele se taie pe timp de soare, cand sunt complet desfacute, se leaga, si se usuca la umbra sub un acoperis.

Publicat 11/02/2013

Bibliografie

G.E. Kiselev, Floricultura, editura Agro-silvica de Stat, 1956, Bucuresti

Conf.Univ.Dr. Florin Toma, Floricultura, Editura Bucuresti, 2010

Foto www.gardenworldimages.com

Comments are closed.