Spathiphyllum Schott. – Spatifilium – Fam. Araceae – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Originar din America de Sud, ca toate Araceele, are floarea formată dintr-o spată şi un spadice. La spathiphyllum, spata este de culoare albă, spadicele galben, iar frunzele de un verde strălucitor, sunt prelungi , gofrate, şi ondulate pe margini.

Această plantă poate înflori în timpul întregii veri şi câteodată florile apar primăvara devreme.Spathiphyllum are nevoie de temperaturi moderate, dar umiditate atmosferică mare. De aceea, vom pulveriza planta regulat cu apă la temperatura mediului. Nu vom pulveriza plantele înflorite. Pentru favorizarea formării butonilor florali vom plasa plantele în locuri foarte luminoase dar adăpostite de razele directe ale soarelui, chiar şi vara nu este bine să scoateţi ghiveciul pe terasa dacă terasa are parte chiar de o jumătate de zi de soare direct. Frunzele vor fi arse după prima zi de expunere. O modalitate bună de îngrijire ar fi să  amplasaţi ghiveciul pe un pat de pietriş pentru a putea fertiliza cu îngrăşământ lichid din primăvară până în toamnă la fiecare 15 zile ( nu mai des de atât pentru că puteţi provoca aşa numita boală a rumenirii frunzelor ). Florile trecute le eliminaţi cu un foarfece şi substratul trebuie păstrat umed.Dacă observaţi depuneri de praf pe frunze atunci ştergeţi cu o cârpă moale umezită frunzele.

Din octombrie până la începutul lunii februarie reduceţi udatul, circa la 2 săptămâni pentru a se putea usca între două udări, iar temperatura în cameră de circa 16 grade celsius este suficientă pentru iernare corespunzătoare. O altă situaţie poate apărea dacă observaţi frunzele maronii, ce pot fi atacate de acarieni, roşu sau  maro. Trataţi la timp dacă se observă atac de acarieni, eventual repetaţi la 10 zile.

Înmulţirea se face prin diviziunea tufelor,primăvara este perioada cea mai potrivită, care se vor planta într-un amestec de 1/3 pamant de padure, 1/5 turba grosiera, si 1/3 pamant din frunze.Pe fundul ghiveciului, pentru asigurarea drenajului vom aşterne un strat de pietriş. Iarna planta parcurgând o scurtă perioadă de repaos vegetal se vor diminua udările.

Din speciile mai cunsocute amintim Spathiphyllum cannifolium Schott. ( syn. Anthurium dechardii Andre ), Spathiphyllum x hibridum N.E. Br. ( S. Cannifolium x patinii ), Spathiphyllum patinii N.E. Br. , Spathiphillum Walisii Regel.

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 20.10.2011

Comments are closed.