Sophora japonica – Salcâmul japonez – cultivare , sfaturi utile, înmulţire

Un arbore rustic, având o creştere lentă, cu lungi ramuri curgătoare, o eleganză rafinată ce aminteşte de atmosfera orientală.  Sophora japonica sau salcâmul japonez cultivarul „ pendula „ este un arbore cu port curgător, cu ramurile rigide , plângătoare am putea spune, ce au tendinţa de a creşte în jos.  În realitate este o plantă ce în natură nu există, ci este obţinută prin altoire .Ramurile ce cresc în jos , cu port curgător, sunt altoite direct pe trunchiul unui portaltoi sophora japonica  tipic, faţă de caracteristicile principale creşte şi rezistenţa la frigul iernii.


Sophora japonica este un arbore de mare personalitate, dominant în grădină, chiar dacă este de dimensiuni reduse, fiind un arbore cu creştere lentă are nevoie de un spaţiu deschis unde poate domina compoziţia. Se armonizează perfect cu tufe verzi sau  plante cu flori de talie mică care fac cadrul de conectare a limitei inferioare a coroanei cu gazonul. Doar o poziţie corect aleasă în grădină face ca sophora japonica pendula să-şi exprime propria frumuseţe ce poate induce un gust oriental şi japonez în grădina dumneavoastră. Spre exemplu într-o grădină Zen cultivat împreună cu tufe de rododendroni şi azalee tunse , irişi japonezi şi hortensia căţărătoare , sophora japonica pendula poate deveni un element dominant.

Complicata sa structura geometrica, indiferent ca vorbim de salcâmul japonez clasic, ori de cel altoit în coroană, ne face să ne gândim foarte bine înainte de a-l amplasa in grădina noastră. Trebuie avut în vedere şi faptul că pe timpul iernii pierde frunzele şi rămâne un arbore cu ramurile la vedere. Aşadar, poate fi amplasat într-o zonă de gazon liber, sau în faţa unui perete de fond alb pentru a ieşi în evidenţă verdele său crud. În momentul când talia sa atinge dimensiuni apreciabile, de aproximativ 6 metri înălţime, sub ramurile sale putem amplasa o bancă , sau o masă cu scaune de vară, un refugiu proaspăt pentru zilele caniculare de vară. Sau se pot cultiva sub el o serie  de flori de grădină care se adaptează perfect, hosta, zambile, vinca etc.

Sophora japonica clasic este un arbore ce poate atinge 20 de metri înălţime  cu o coroană ce poate atinge un diametru de 10 metri. Cultivarul pendula poate atinge înălţimea de 6-8 metri . Acest salcâm japonez clasic are trunchiul drept şi foarte ramificat. Pe când varietatea pendula are un trunchi drept iar din vârful acestui trunchi unde întâlnim punctul de altoire cresc în jos ramurile altoite. O altă diferenţă este că la varietatea pendula înflorirea este rară, puţin seminificativă sau chiar absentă. Viteza de creştere este medie pentru salcâmul japonez clasic şi lentă pentru salcâmul japonez cultivarul pendula, ce poate atinge undeva la 4 metri înălţime, mai mult lat decât înalt.

Frunzele sunt alterne, imparipenat compuse cu 7-11 foliole ovate şi ascuţite la vârf, de culoare verde închis, lucioase. Florile sunt grupate în panicule erecte şi au culoarea alb – gălbuie. Fructele sunt cărnoase, polisperme, indehiscente.

Când plantăm?

Primăvara este momentul oportun, în luna aprilie după ce a trecut pericolul de îngheţ. Dacă a-ţi cumpărat plante la ghiveci, săpaţi o groapă minim dublă de mărime decât ghiveciul plantei pentru a putea completa cu pământ de împrumut de calitate atunci când plantaţi. Pentru completare cu pământ faceţi un amestec de pământ format din o treime pământ de pădure, o treime nisip, o treime turbă.  Sophora japonica preferă solurile cu un PH între 6 şi 8. , soluri bine drenate , fără să stagneze apa, şi bine ventilate. Salcâmul japonez este rezistent la soare  şi la o eventuală secetă din timpul verii datorită aparatului radical foarte bine dezvoltat. Deasemeni este foarte rezistent la gazele de eşapament, făcând să fie foarte indicată în grădinile urbane. Atacurile paraziţilor sunt rare şi nu influenţează starea de sănătate a arborelui.

Tundem sau nu ?

Ca şi la conifere, la Sophora japonica pendula este valabil acelaşi principiu când vegetaţia ajunge să atingă iarba. Această dezvoltare a ramurilor până la pământ reuşeşte să creeze un microclimat proaspăt şi umed ideal pentru dezvoltarea armonioasă. Tunderea tip umbrelă, este cea mai comună, şi lasă vizibil o parte de trunchi ce conferă plantei o imagine exotică. Singurele intervenţii recomandate sunt eliminarea ramurilor rupte sau crescute haotic.

 

Mult succes!

Autor : Constantin Claudiu

Publicat 01.08.2011

 

 

Comments are closed.