Scindapsus Schott – Iedera dracului – photos – cultivare, sfaturi utile , înmulţire
Originar din regiunile tropicale ale Asiei , in stare salbatica este o veritabila liana ale carei frunze ating dimensiuni importante, la noi în ţară este denumită iedera dracului, în Italia este asociată denumirii photos , dar şi în alte ţări.
Cele mai raspandite specii sunt : Scindapsus aureus Lind et Andre , cu frunze de un verde puternic , patate din loc in loc cu galben si Scindapsus pictus Hassk. , mai putin viguros , cu o crestere mai lenta si funze mai mici , mozaicate cu alb , var.argyraeus.
Plante pendente , inrudite cu Philodendronul , sunt cautate , in ultimul timp , tot mai mult ca plante de apartament , rezistand foarte bine si in conditii de luminozitate mai slaba.
Venind din padurile tropicale umede , planta pretinde o umiditate a aerului ridicata.Vara pretinde o temperatura de cca 20 grade C si deoarece nu suporta razele directe ale soarelui , necesita o umbrire usoara.
Temperatura optima in perioada repausului relativ pe care il parcurge planta este de 14-15 grade C.
Inmultirea se realizeaza prin marcotaj simplu sau aerian , emiterea radacinilor facandu-se , in ambele cazuri , cu usurinta.
Pamantul pe care-l vom folosi la plantarea in ghiveci trebuie sa fie usor : pamant de padure , pamant de frunze ( bine putrezite ) si turba grosiera.Din 2 in 2 saptamani le vom administra ingrasaminte diluate.
Cel mai uşor de cultivat în apartament este specia Scindapsus aureus – poate fi cultivată ca o plantă târâtoare sau căţărătoare,agăţătoare, care atinge 1,8 m sau mai mult în conditii bune. Frunzele sunt asemănătoare cu cele de Philodendron scandens, dar mai colorate. Frunzele lucioase, verzi sunt pătate cu galben, iar varietăţile speciei de bază sunt chiar mai colorate, dar ceva mai greu de cultivat.
Un mic secret pentru o ingrijire corectă este să-i pulverizaţi zilnic frunzele cu apă de ploaie, eventual in fiecare dimineata cu un pulverizator de mână îi veţi asigura umiditatea de care are atâta nevoie.
Publicat 17.12.2011
Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.