Saxifraga L. – saxifraga – cultivare, sfaturi utile , înmulţire

 

Familia Saxifragaceae

Gen care cuprinde peste 200 specii , isi are originea in Japonia si China. Saxifraga este o planta mica , interesanta prin stoloni subtiri pendenti , rosietici , garnisiti din loc in loc cu rozete mici de frunze rotunjite , verzi cenusii , marmorate cu alb pe fata superioara si rosii pe cea inferioara – Saxifraga sarmentosa, la noi în ţară mai este denumită Iarba surzilor.

Frunzele petiolate au limbul subrotund , de doua ori dintat , iar florile au petalele neegale , dispuse in panicule piramidale.

Numele plantei provine de la cuvantul latinesc saxum=piatra , stanca , cu referire la locurile unde cresc majoritatea speciilor.

Speciile mai cunoscute in cultura sunt:

Saxifraga sarmentosa L. cu soiul Tricolor si Saxifraga cotyledon L.Desi putin pretentioasa , Saxifraga prefera totusi locurile luminoase , cu umiditatea aerului mai ridicata si temperaturi mai coborate cuprinse intre 8 si 12 grade C.

Inmultirea se face in tot timpul anului prin despartirea rozetelor de frunze sau in primavara , prin despartirea tufelor.

Se planteaza intr-un amestec de 50 % pamant de frunze ( bine putrezit) si 50 % turba rosie maruntita si adaos substantial de nisip.


Autor Constantin Claudiu

Publicat 17.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

Foto: http://www.hotdog.hu/

 

Comments are closed.