Sansevieria Thunb. – sanseviera -cultivare, sfaturi utile , înmulţire

Familia Liliaceae

Cele mai multe din cele cca 60 specii existente isi au originea in India si sudul Africii , unde au o crestere luxurianta.

In ciuda provenientei lor tropicale , sunt foarte rezistente la uscaciune.

Cea mai decorativa , prin portul ei triumfator , cu frunze striate sau dungate cu alb si galben , ce cresc pe vericala , spadiforme , carnoase , lungi , este Sansevieria trifasciata.Este o planta perena , cu rizomi , cu flori care nu prezinta valoare decorativa , apar primavara , mici , albe , parfumate.

Iarna , prefera temperaturi cuprinse intre 18-20 grade C , iar vara peste 20 grade C , cu expozitie in plin soare.Nu suporta apa stagnanta , iar cand temperatura este sub 15 grade C , udarile se intrerup , caci in aceasta situatie apa provoaca putrezirea radacinilor.

Se administraza saptamanal ingrasaminte minerale complexe.

Cele mai cunoscute specii sunt: Sansevieria trifasciata Prain cu soiurile Laurentii (care se deosebeste numai prin colorit , are o dunga marginala de culoare galbena pe frunze) si Hahnii Hort.( specie pitica a Sansevieriei , mult deosebita de celelalte prin forma si marimea ei , mai curand asemanatoare cu agava).

Sansevieria thyrsiflora Thunb. , cu frunze verzi brune , Sansevieria cylindrica Boj. , cu frunze lungi tubulare.

Plantele se transplanteaza din doi in doi ani , cu care ocazie se face si separarea drajonilor pentru inmultire.

Sansevieria se mai inmulteste si prin butasi de frunze.Frunzele taiate de 5-8 cm lungime , se infig oblic intr-un substrat de nisip umed , mentinand o temperatura de 20-22 grade C.In aceste conditii , in 20-25 de zile , butasii se vor inradacina , la baza lor aparand o noua frunzulita.Noile plantute le vom trece in ghivece , cate una sau , pentru obtinerea de vase mai pline , cate 3-4 , intr-un amestec format din:40% gunoi semifermentat , 20 % turba neagra , 40 % pamant de telina cu adaos de nisip.

Soiul Laurentii inmultit astfel va da plante cu frunze de culoare verde curat , niciodata panasate.Deci pe ea o vom inmulti numai prin despartirea drajonilor.

Deoarece au sistemul radicular la suprafata , vom folosi ghivece nu prea adanci.

Sunt plaante foarte usor de inmultit si cultivat , putin pretentioase , dar trebuie de retinut ca excesul de umiditate poate dauna plantelor mai mult decat uscaciunea.Deci , trebuie acordata mare atentie la udari.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 17.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

foto : http://maysfloralgarden.com

Comments are closed.