Ruellia L. – Ruelia – cultivare, sfaturi utile , inmultire

Familia Acanthaceae

Gen originar din America de Sud , cuprinde cca 200 specii. Sunt cultivate , insa , in apartament numai cateva specii . R. devosiana Morr. Are frunzele verzi-olive , cu nervurile verzi deschis spre alb , iar partea inferioara a frunzei este purpurie.

Infloreste abundent mai ales toamna si iarna , in alb imaculat.Originea ei tropicala ne sugereaza sa o cultivam in incaperi calde si umede. In vederea mentinerii unui grad de umiditate ridicat , le vom pulveriza regulat cu apa la temperatura mediului.

Ruellia brittoniana mai este denumită la noi Petunia mexicană, înfloreşte abundent, florile cad spre seară, şi se înmulţeşte foarte uşor prin butaşi.

Inmultirea se face prin butasi de 8-10 cm lungime , in primavara , odata cu aplicarea taierii plantei.Se inradacineaza inmtr-un amestec nisipos de pamant mentinut continuu umed.Butasii inradacinati se planteaza in ghivece bine drenate , intr-un amestec de pamant de padure si pamant defrunze.

Deoarece nu suporta deloc razele directe ale soarelui , vom avea grija sa o protejam impotriva lor.In afara de specia amintita se mai cultiva Ruellia portallae Hook.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 19.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

Foto: http://eol.org

Comments are closed.