Punica L. – rodie – cultivare, sfaturi utile, inmultire

  Familia Punicaceae

Poarta numele tarii de bastina ,Punia-Tunisia de azi , unde creste spontan sub forma de arbust ghimpos , cu flori rosii aprinse.

Punica granatum L. poate ajunge la dimensiuni considerabile , cultivat in hardaie zeci de ani , ajungand sa aiba o tulpina groasa de 6-8 cm diametru.Exista , insa , in cultura si o forma pitica care nu ajunge decat pana la 1,5 m inaltime , mergand astfel la ghiveci.

Decorativ , prin florile mari , rosii , simple sau involte si frunzele de un verde intens , lungi de 4-5 cm , lanceolate , caduce , pretinde iarna temperaturi cuprinse intre 4 si 8 grade C , lumina si mult aer.

 

Din primavara pana in toamna le putem tine pe balcon sau in gradina , intr-un loc insorit , adapostit , unde le vom uda abundent.

Incepand cu luna august , planta va parcurge o perioada de repaus in care vom reduce , treptat , udatul.In acest timp isi pierde frunzele.

Inainte de pornirea vegetatiei , primavara , ii vom aplica taierile necesare : deoarece florile se formeaza la varful lastarilor anuali ,vigurosi , ramurile slabe neinflorind , le vom indeparta cu scopul de a provoca cresterea lastarilor vigurosi.

Se inmulteste prin butasi , lastari de 8-10 cm, se inradacineaza intr-un substrat incalzit( amestec de turba si nisip).

Butasii inradacinati se trec la ghivece intr-un amestec de pamant greu ( pamant defrunze, pamant de telina si nisip). In continuare , plantelor tinere le vom schimba ghiveciul anual , apoi la 3 ani , iar pe cele batrane din hardaie o data la 4-5 ani.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 19.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

Foto : http://www.magnoliagardensnursery.com


Comments are closed.