Proiectarea coroanei pomilor fructiferi in campul II si III

Vara, dupa ce altoii s-au ingrosat si s-au sudat bine cu portaltoiul , se procedeaza la scoaterea cepilor. Lucrarea se executa in luna iulie pentru ca pana la incetarea vegetatiei sa existe timpul necesar pentru cicatrizarea ranii. Scoaterea cepilor se executa cu cosorul astfel ca taietura sa fie cat mai neteda si mai oblica , sau usor oblica. Dupa scoaterea cepilor, baza altoilor se musuroieste astfel ca rana sa fie acoperita cu un strat de pamant de 2-3 cm grosime. Ordinea in care trebuie scosi cepii este functie de specie : incepem cu prun, cais, piersic, cires, mar, par, gutui. De regula, coroana se proiecteaza in campul III deci in al doilea an de vegetatie al altoiului. Cu toate acestea, la piersic , migdal, cais, visin si uneori la prun, cires si unele soiuri de mar, par si gutui, se poate forma si in campul II. Principalele forme de coroane ce se proiecteaza in campurile de formare sunt: Tufa- fus, palmeta cu brate oblice, palmeta cu brate orizontale, palmeta Verrier, cordonul orizontal dublu, palmeta in forma de U, cordonul vertical si cordonul oblic.

Pentru proiectarea coroanei in forma de Tufa- fus in campul II atunci cand tulpina altoiului a atins inaltimea de 60 – 70 cm, se ciupeste varful la 55 cm de sol, ( 40 de cm pentru formarea trunchiului si 15 cm pentru formarea coroanei ). Din mugurii pastrati in portiunea rezervata pentru proiectarea coroanei se formeaza lastarii din care se aleg 4- 5 mai bine dezvoltati pentru bratele coroanei, lastarii supranumerarica si cei ce se formeaza pe trunchi se ciupesc la 2- 3 frunze, iar in luna august se scot la inel. Pentru formarea acestui tip de coroana la cais, prun, cires, visin, etc, altoiul se scurteaza la inaltimea de 95- 115 cm in momentul cand a atins inaltimea de 100- 120 cm.

Pentru proiectarea coroanei in forma de fus si piramida- fus. Pentru proiectarea acestei forme de coroana, altoiul se scurteaza la 80 de cm inaltime de la sol, cand a depasit deja inaltimea de 95 de cm. Lastarii anticipati care se formeaza pe portiunea de 30 cm de la baza lui se ciupesc la 3- 4 frunze, iar ceilalti se lasa sa creasca liber. In luna august se scot la inel lastarii care au fost ciupiti.

Coroana in forma de palmeta orizontala si Verrier. Pentru proiectarea acestei forme , se poate face numai partial in scoala de pomi. Pentru aceasta lastarul altoi se scurteaza la inaltimea de 40 – 45 de cm de la sol, cand a depasit inaltimea de 50- 55 cm. Dupa ce lastarii anticipati, formati pe tulpina, au ajuns la lungimea de 15- 20 de cm si sunt inca nelemnificati , se aleg 2 lastari pentru bratele palmetei orientati pe directia randului si un lastar care se dirijeaza in pozitie verticala pentru formarea axului. Cele doua brate se paliseaza in pozitie orizontala , peo sarma intinsa de-a lungul randului , la inaltimea de 30 de cm, spre varf aceste brate nu se paliseaza varful lor ramanand liber. Ceilalti lastari de pe tulpina se ciupesc la 3- 4 frunze , iar in luna august se scot la inel.

Coroana in forma de cordon orizontal dublu si palmeta U. Pentru formarea acestor forme de coroana, de-a lungul randului de pomi, se intinde o sarma de 3 mm grosime, care se fixeaza pe stalpi de lemn, la inaltime de 30 de cm. Pentru formarea bratelor coroanei se folosesc mai multe metode: cea mai economica si folosita in productie este aceea a bifurcarii. In momentul cand altoii au atins inaltimea de 50 – 60 de cm, li se indoaie varful la inaltimea sarmei si se paliseaza in cateva locuri in pozitie orizontala. In acelasi timpse alege un mugure plasat tot la nivelul sarmei , in punctul de curbura al altoiului din care se va dezvolta un lastar, care in momentul cand va atinge lungimea de 12- 15 cm , se aduce de asemenea in pozitie orizontala opusa si se paliseaza pe sarma, lasandu-i varful liber. In tot timpul perioadei de vegetatie se urmareste crearea unui echilibru intre cresterea celor doua brate prin dresarea varfului bratului care creste mai incet si palizarea in pozitia orizontala a varfului bratului care creste mai incet si palisarea in pozitia orizontala a varfului bratului care creste mai intens. Lastarii anticipati de pe tulpina se ciupesc la 3 – 4 frunze, iar in luna august se scot la inel. Celelalte forme artistice de coroana se formeaz ain livada, folosind la plantare vergi in varsta de un an.

Inaltimea trunchiului pentru speciile de pomi cultivate in tara noastra este reglementata de STAS 989- 59, care prevede:

pentru pomi cu trunchi inalt – 150- 200 de cm

– pentru pomi cu trunchiul mijlociu – 80 – 120 de cm

– pentru pomi de talie joasa si forme palisate – 30- 60 de cm

Formele de coroana sunt foarte variate si numeroase. In pepinierele din tara noastra pomii se formeaza dupa sistemele : etajat, etajat-rarit, piramida mixta, neetajat si in forma de vas.

Pentru proiectarea coroanelor dupa sistemele etajat, etajat- rarit si a piramidei mixte, altoii de un an se scurteaza inainte de pornirea in vegetatie, la inaltimea corespunzatoare din STAS 989- 59.

Pentru formarea pomilor cu trunchiul mijlociu de exemplu, cu ajutorul unei sipci gradate, se stabileste pe trunchiul altoiului inaltimea de 80- 100 de cm de la suprafata solului , se aleg de aici in sus inca 5- 6 muguri sanatosi si apoi se scurteaza varful acestuia, in portiunea de 8- 10 cm sub primul mugure rezervat pentru formarea bratelor coroanei, se orbesc toti mugurii pentru a favoriza dezvoltarea bratelor. Proiectarea coroanei in forma de piramida neetajata se face prin stabilirea inaltimii trunchiului , la care se adauga o portiune de 40- 50 de cm, cu 15- 20 de muguri. Din mugurii pastrati pentru formarea coroanei se dezvolta mai multi lastari , din care se aleg doi mai vigurosi pentru bratele coroanei si unul pentru prelungirea axului. Distanta dintre cele doua brate trebuie sa fie de cel putin 25- 30 de cm, cu asezarea in spirala. Din cauza distantei mai mari dintre brate , in pepiniera nu se pot forma decat cel mult doua, iar alte 4- 5 brate se formeaza la locul definitiv din livada.

Proiectarea coroanei in forma de vas ameliorat. In acest scop vergile altoi se scurteaza la 40- 60 de cm inaltime, rezervandu-se in plus inca 5- 6 muguri. Cand lastarii dezvoltati din acestia au atins lungimea de 20- 25 de cm se aleg 3 dintre cei mai vigurosi si repartizati uniform in plan orizontal, iar ceilalti se ciupesc la 4- 5 frunze. In felul acesta pomul iese din pepiniera cu 3 brate dirijate in parti , fara ax, formand un fel de cupa. Coroana in forma de vas se poate forma sin in campul II atunci cand are trunchiul mai jos, de 15- 20 de cm.

In campul III de formare, se procedeaza in perioada de vegetatie la scoaterea lastarilor de ingrosare de pe trunchi. Cele cu grosimea mai mare de 7- 8 mm se scot la inel, iar cele mai subtiri se scurteaza la 4 frunze. Catre a doua jumatate a verii, toti lastarii de ingrosare se scot la inel.

Publicat 14/ 02/ 2013

Foto www.thepatchlandcare.org.au

www.ces.ncsu.edu

www.realenglishfruit.co.uk

Comments are closed.