Producerea butasilor de coacaz si a altor arbusti fructiferi

Recoltarea si fasonarea butasilor. Pentru butasirea in uscat a coacazului si a altor arbusti fructiferi se recolteaza ramuri sanatoase , fara leziuni provocate de ger sau daunatori , avand grosimea de 5- 9 mm . Pentru butasi se recolteaza numai ramurile lemnificate , de la baza tufei. Pentru a provoca formarea unor astfel de ramuri , tufele destinate producerii de ramuri pentru butasi se reintineresc an de an , prin suprimarea tulpinilor mai vechi de 3 ani. Momentul optim pentru recoltarea ramurilor pentru butasi este toamna dupa caderea frunzelor. Dupa recoltare se fac pachete de cate 100 ramuri si se stratifica in santuri cu nisip , unde stau pana la fasonare. Din fiecare ramura se fac butasi de 18 – 25 cm lungime si 6 – 9 mm grosime in cazul coacazului si 5 – 8 mm grosime in cazul agrisului. La coacaz , de regula , se fasoneaza butasi simpli , de dimensiunile aratate mai sus , iar in unele cazuri , butasi scurti cu 1- 2 muguri. La fasonarea butasilor lungi , taietura de la baza butasului trebuie sa fie perpendiculara pe axul ramurii  si cu 2 – 3 mm sub primul mugure ; la varful butasului  , taietura se face putin oblic , la 2 – 3 mm deasupra ultimului mugure. In cazul butasilor scurti  , se taie portiuni de ramura de 1,5 – 2 cm lungime , cu cate un mugure bine dezvoltat. Butasii astfel pregatiti se planteaza in pozitie orizontala , intr-o rasadnita semicalda , la 2 cm adancime. La agris se recomanda ca ramurile destinate fasonarii butasilor sa fie recoltate cu o portiune de lemn de 2 ani la baza , obtinandu-se astfel butasi cu calcai , iar din ce ramane – butasi simpli. Butasii fasonati se leaga in pachete de cate 100 si se eticheteaza pe soiuri : la fiecare pachet este bine sa se faca 2 legaturi. Pastrarea butasilor se face in pivnite , gropi sau santuri , in nisip reavan.

Pregatirea terenului pentru scoala de butasi. Pentru scoala de butasi de coacaz sau agris se rezerva un sol reavan , usor , bine aprovizionat cu substante hranitoare si situat in apropierea unei surse de apa pentru irigat.

Pichetarea terenului si plantarea butasilor de coacaz si a altor specii de arbusti fructiferi se executa primavara intrucat recoltarea ramurilor se face toamna , iar fasonarea lor in timpul iernii. Totusi , in unele zone cu climat mai dulce , butasii se planteaza in camp toamna , ceea ce este mai bine in cazul coacazului si agrisului , care pornesc in vegetatie foarte de timpuriu primavara. In acest caz , pentru a preveni descaltarea , se recomanda acoperirea butasilor cu 7 – 8 cm pamant , frunze sau rumegus. Pentru a asigura o inradacinare buna a butasilor , pentru scoala de butasi este necesar un teren foarte bine pregatit , un sol usor , fertil si reavan. Cand inmultirea se realizeaza prin butasi scurti , acestia se planteaza in rasadnite semicalde , in care se asigura o temperatura de 10 – 12 grade C. Plantarea se face in randuri distantate la 10 cm , la 3 cm intre butasi pe rand si la adancime de 2 cm. Aici butasii stau si se ingrijesc in timpul perioadei de vegetatie pana toamna cand se scot si se valorifica.

Lucrarile de intretinere , ingrasare si irigare. Dupa plantarea butasilor , solul de pe intervale se afaneaza si se uda , dandu-se la ha 250 m cubi de apa. In timpul verii se plivesc biloanele si se scot butasii care nu s-au prins. Pe intervale se aplica prasile de cate ori este nevoie , astfel incat solul sa fie in permanenta afanat si lipsit de buruieni. Pentru stimularea cresterii , in timpul verii , se aplica  2- 3 ingrasari suplimentare cu 30 – 40 kg N sau 10 – 20 t must de grajd la ha , la fiecare ingrasare. In vederea asigurarii umiditatii din sol la plafonul 70 – 80 % din capacitatea de camp , se aplica in perioada de vegetatie , 5 – 6 udari prin brazde , dand la fiecare udare cate 250 – 300 m cubi de apa.

Recoltarea , clasarea , stratificarea si ambalarea butasilor. Toamna dupa caderea frunzelor , se scot butasii care au dimensiunile necesare si se claseaza , apoi se stratifica sau se expediaza la locul de plantare. Se intampla uneori ca butasii sa nu se dezvolte suficient pentru a putea fi folositi la plantare . In acest caz , butasii raman 2 ani pe acelasi loc. In vederea fortificarii , in primavara anului II se face receparea , scurtand ramurile la 1- 2 ochi. Scoaterea materialului din scoala de butasi trebuie facuta in conditii bune , folosind in acest scop unelte si masini bine puse la punct. Procesul de scoatere a butasilor depinde de gradul de aprovizionare cu apa a pamantului.  In cazul in care umiditatea din sol este prea scazuta , se aplica o udare sau se amana lucrarea pana ce cade o ploaie buna. In vederea scoaterii butasilor , se organizeaza echipe de 2 muncitori care sapa un sant de-a lungul randului , adanc de 25 – 30 cm si la distanta de 15 – 20 cm de acesta. Unul din muncitori se aseaza in spatele randului si infige cazmaua la distanta de 18 – 20 cm de randul de butasi , apleaca coada harletului catre santul sapat ; prin aceasta disloca butasii si-I impinge inspre sant. Celelalt muncitor apuca butasii de la baza lor , ii trage din pamant , fara a le rupe radacinile , ii aduna in gramezi si apoi ii trimite la locul de sortare. Materialul sortat pe calitati si soiuri se leaga in pachete de cate 50 plante si se eticheteaza , apoi se stratifica.

Plantele inradacinate , care se folosesc la plantare imediat , se stratifica provizoriu , iar cele care se planteaza abia primavara , se stratifica definitiv. Pentru stratificarea definitiva a materialului se alege un loc ferit de inundatii si vant , cu sol reavan si usor. Stratificarea se face in santuri  de 35 – 40 cm , late de 50 – 100 cm si lungi dupa nevoie. Legaturile cu plantele inradacinate se mocirlesc si apoi se aseaza pe soiuri in pozitie oblica in santurile de stratificare ; printre radacini si pachete se introduce pamant marunt si reavan , apoi santul se astupa cu pamant astfel ca 1/3 din lungimea tulpinilor sa ramana descoperite. Dupa ce materialul a fost stratificat , in jurul locului respectiv se sapa un sant de scurgere de 15 – 20 cm adancime. Pentru a feri plantele de atacul soarecilor , se recomanda ca printre butasii stratificati sa se imprastie graunte otravite cu Aldrin sau Melipax , iar solul sa fie acoperit cu ramuri de brad. In vederea transportarii butasilor pe distanta mai mari, vagonabil sau cu autodube speciale, pachetele se aseaza in pozitia culcata iar printre radacini se introduc paie usor umectate. In cazul cand expedierea se face in autocamioane deschise, materialul se inveleste cu un strat mai gros de paie sau coceni, peste care se poate intinde o prelata , care se fixeaza bine pe marginile caroseriei.

Publicat 17/ 02/ 2013

Foto www.cauta-anunturi.ro

www.gardencoachpictures.wordpress.com

 

Comments are closed.