Portaltoii ciresului si visinului

Pentru cires si visin pepinierele din tara noastra folosesc ca portaltoi ciresul pasaresc , visinul franc si mahalebul , iar in alte tari se folosesc si alte specii , ca : visinul de stepa , visinul pitic .

–         Ciresul pasaresc ( Cerasus avium L.) este cel mai potrivit portaltoi pentru cires in zonele cu peste 500 mm precipitatii anuale. Rezista bine la ger , dar este sensibil la seceta. Are nevoie de caldura , locuri insorite , soluri afanate si bogate in calciu. Soiurile de cires altoite pe el au afinitate buna , intra pe rod de timpuriu si au longevitate mare ( 50-60 ani) , cand sunt altoite la colet si de 70-80 ani cand sunt altoite in coroana.

–         Visinul ( Cerasus acida L.) este folosit ca portaltoi pentru visin si mai rar pentru cires. Soiurile de cires altoite pe visin se dezvolta mai slab , traiesc mai putin ; la punctul de altoire se formeaza o umflatura mare. Soiurile de visin altoite pe visin au afinitate buna , se dezvolta mai bine si traiesc 25-30 ani.

–         Mahalebul ( Cerasus mahaleb L.) se foloseste in mod curent ca portaltoi pentru cires si visin in zonele secetoase , cat si in cele cu cel mult 600 mm precipitatii anuale. Pomii altoiti pe mahaleb sunt mai rezistenti la ger si seceta decat cei altoiti pe ciresul pasaresc , in schimb sunt foarte sensibili la excesul de umezeala din sol. Semintele de mahaleb au o facultate germinativa ridicata , puietii sunt uniformi si vigurosi si nu prezinta sensibilitate fata de boli si daunatori.

–         Visinul de stepa ( Prunus fructicosa L.) este considerat ca cel mai rezistent portaltoi la ger. Pomii altoiti pe el cresc slab , sub o forma de arbust si  drajoneaza puternic. Este potrivit ca portaltoi pentru visinul cultivat in zone cu climat continental.

–         Visinul pitic ( Cerasus pumila var.Bessey Wangh) creste sub forma de arbust de 1-2 m inaltime. Este indicat ca portaltoi pentru visin. Are rezistenta mare la ger si se adapteaza usor la conditiile de sol sarac.

–         Ciresul F 12/1 este un portaltoi vegetativ creat pentru cires in scopul cultivarii acestei specii sub forma pitica.

Bibliografie :

N.Stefan , D.Cvasnii , I.Modoran , V.Suta , Indrumatorul pomicultorului , Editura Ceres , Bucuresti , 1972

Grigore Mihaescu , Pomicultura speciala , Editura Ceres , Bucuresti , 1977

Share

Comments are closed.