Pomicultura si viticultura afectate de gerul din ultima vreme – Cum ingrijim pomii afectati de ger
După ce în 2011 agricultura a avut un avans spectaculos, care a contribuit cu peste 16% la creşterea Produsului Intern Brut înregistrată în primele nouă luni ale anului, seceta din a doua jumătate a anului trecut şi gerul din ultimele luni anunţă un an agricol greu. Putem spune ca anul 2011 a fost un an de vis pentru agricultura romaneasca, asa cum nu s-a mai vazut de multa vreme.
Chiar dacă ninsorile recente ar putea reface deficitul de apă înregistrat în sol din cauza secetei, gerul are potenţialul de a da peste cap sectorul pomicol şi pe cel viticol.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale analizează în prezent impactul pe care frigul îl va avea asupra culturilor. „La ora actuală facem nişte analize dacă gerul care a fost înainte de viscol a afectat sectorul de vie şi de pomicultură”, a declarat ieri Stelian Fuia ,ministrul Agriculturii.
Nu putem vorbi de afectarea intregului sector pomicol, ci doar de zone afectate, in anumite zone unde iarna si-a facut mai tare simtita prezenta putem avea surpriza in primavara sa constatam daune. Cu putina atentie, se pot remedia daca luam cateva masuri.
Anumite parti sau organe ale pomilor pot fi afectate de temperaturile scazute din timpul iernii sau primavara la pornirea in vegetatie. Gradul de afectiune este in stransa legatura cu intensitatea gerului si rezistenta speciei sau a diferitelor organe ale pomului la momentul dat. De aceea, si tratamentele care se aplica pomilor afectati de ger se fac diferentiat.
Astfel in cazul pomilor la care au fost afectate varfurile ramurilor de schelet, acestea se taie primavara pana la nivelul partii sanatoase. Daca brunificarea tesuturilor apare si pe ramuri mai groase, taierea se amana pana cand pomii pornesc in vegetatie, apoi ramurile afectate se scurteaza deasupra unor ramuri laterale sanatoase.
In cazul cand trunchiul a fost afectat de ger si apar plagi care ameninta cu intreruperea circulatiei sevei se executa altoirea in punte.
Pe langa aceste masuri pomii care au fost afectati de ger necesita o intretinere buna, irigarea si doua trei ingrasari suplimentare cu cate 30 – 40 de kg N sau 15- 20 de tone must de gunoi la hectar la fiecare ingrasare.
De asemenea, este necesar sa se aplice toate tratamentele de prevenire si combatere a bolilor.
Mult succes!
Floricultura 18.02.2012