Poinsettia – familia Euphorbiaceae

Poinsettia este , fara doar si poate , planta traditionala pentru sarbatorile de Craciun si poate ca nici o alta planta de interior nu este atat de mult legata de o sarbatoare religioasa. Incadrata de botanisti cel mai adesea in genul Euphorbia , Poinsettia pulcherrima Grah.( syn. Euphorbia pulcherrima Wild – Steaua Craciunului , Poinsetia ) isi are originea in Mexic si America Centrala.

Particularitati biologice. Planta  creste ca un arbust mai mult sau mai putin ramificat , cu inaltimea variabila , de la 20 – 30 cm la 100 – 150 cm , in functie de soi si tehnologia de cultura. Tulpina este lemnificata la baza insa lastarii anuali sunt erbacei.Intreaga planta contine un latex alb , lipicios. Frunzele sunt mari , ovale sau eliptice , cu marginea intreaga sau lobata si varful acuminat. Florile sunt mici , galbene , neinsemnate decorativ , grupate in inflorescente tip umbela inconjurata de bractei asemanatoare frunzelor ca forma si colorate in nuante diferite de rosu.In ultimii ani s-au creat insa foarte multe soiuri care au bracteele colorate in alb , roz , galben.Colorarea bracteelor se realizeaza in conditii de zi scurta , din noiembrie – decembrie pana in martie.Dupa incheierea perioadei de decor a bracteelor , planta trebuie introdusa in repaus pentru circa 2 luni.

Exigente ecologice. Poinsettia este , prin excelenta , o planta de zi scurta , avand nevoie de zile lungi pentru cresterea vegetative si de zile scurte ( maxim 10 ore ) pentru inductia florala si colorarea bracteelor. Manifesta exigente ridicate fata de intensitatea luminoasa.In raport cu temperatura este o planta de sera calda , insa este bine ca temperature sa se dirijeze diferentiat in functie de fenofaza , astfel : 18 – 22 grade C pentru cresterea vegetativa , 22 – 25 grade C pentru inductia florala si formarea bracteelor , 16 – 18 grade C pentru colorarea bracteelor. Temperaturile nocturne vor fi cu 4 -5 grade C mai mici decat cele din timpul zilei.Exigentele fata de apa sunt , de asemenea, ridicate , substratul mentinandu-se permanent reavan pe tot parcursul perioadei de vegetatie.Excesul de umezeala si stagnarea apei determina ingalbenirea si caderea frunzelor.Solicita substraturi afanate , bogate in turba , fertile , bine drenate , cu pH-ul 6 – 6,5.

Producerea plantelor.Plantele noi se produc plecand de la butasi de varf de lastari cu 2 -3 noduri ( 8 – 10 cm lungime ). Plantele mama de la care se vor preleva butasii se aleg in timpul perioadei de colorare maxima a bracteelor , dintre exemplarele cele mai frumoase , perfect sanatoase.Acestea se introduc in repaus la inceputul lunii februarie prin rarirea si apoi intreruperea totala a udarilor.

Dupa caderea frunzelor , lastarii se scurteaza deasupra a 5 – 6 noduri , iar plantele astfel taiate se aseaza pentru 50 – 60 zile in pozitie oblica in spatii racoroase cu temperatura de 10 – 12 grade C si umiditatea relativa de 60 %. Aceasta pozitie oblica a plantelor in timpul repausului stimuleaza formarea unui numar mai mare de lastari la reluarea vegetatiei.

La sfarsitul lunii martie – inceput de aprilie , plantele se scot din repaus si se repun in vegetatie.Pentru aceasta , ele se transplanteaza in ghivece in amestec de pamant proaspat realizat in parti egale de mranita , turba si nisip.

Dupa transplantare , plantele se mentin in spatii bine laminate , cu temperature de 18 – 20 grade C si umiditatea relativa de 70 – 80 %.Udatul se face moderat la inceput , iar apoi mai des si cu cantitati mai mari de apa.Cand lungimea lastarilor permite , se preleveaza butasii avand grija ca taietura de la baza butasului sa fie executata direct pe nod ( lastarii sunt fistulosi ).Dupa confectionare , butasii se pun cu baza in apa calda cu temperatura de 30 grade C timp de cateva minute pentru oprirea scurgerii latexului.Inainte de plantarea in substrat se recomanda trecerea butasilor cu baza printr-un stimulent rizogen.Adancimea de plantare a butasilor este de 3 cm. Conditiile optime pentru inradacinare sunt : 20 – 22 grade C in atmosfera , 23 – 25 grade C in substrat , 90 – 95 % umiditatea relativa.In aceste conditii butasii inradacineaza in 3 – 4 saptamani , dupa care se planteaza in ghivece cu diametrul de 8 – 10 cm.

Ingrijirea plantelor.Dupa plantarea in ghivece butasii inradacinati se ciupesc deasupra a 3 – 4 frunze pentru stimularea ramificarii , lucrare ce poate fi repetata si pe lastarii care apar in urma primei ciupiri.Pentru inducerea unei cresteri mai compacte a plantelor se fac tratamente cu Cycocel in concentratie de 0,15 – 0,2 % in momentul cand lastarii porniti in urma ciupirilor au 4 – 5 cm lungime.

Aceste tratamente pot fi repetate la interval de 3 saptamani pe tot parcursul verii, in functie de gradul de piticire pe care dorim sa il inducem plantelor.Pe masura ce plantele cresc , ele se transplanteaza in ghivece mai mari , ultimul ghiveci cu care planta se comercializeaza avand diametrul de 12 – 14 cm.Substratul se va mentine permanent reavan , evitandu-se atat excesul , cat si insuficienta apei.La interval de 2 saptamani se fac fertilizari cu ingrasaminte minerale complexe ( NPK in raportul de 1 : 1,6 : 1,5 ) , aplicate sub forma de solutii cu concentratia de 0,1 – 0,15 %.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 21.11.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

Comments are closed.