Plantarea si fortarea plantelor bulboase rustice – lalele, zambile, narcise

Culturile fortate la aceste specii se fac cu scopul de a se obtine flori in sezoanele de iarna si inceputul primaverii. Pentru acestea sunt necesare spatii protejate in care sa se poata regla factorii de mediu conform cu cerintele plantelor pe etape ale cresterii si dezvoltarii.

Materialul saditor il constituie bulbii care trebui sa fie la dimensiunile corespunzatoare calitatilor extra , grei , sanatosi si cu florile bine formate in interior.

Spatiile in care se efectueaza fortarea propriu zisa sunt : serele, rasadnitele, camerele de locuit.

FORTAREA IN SERA

Cel mai frecvent utilizata este metoda plantarii bulbilor in ghivece sau alti recipienti ( ladite din material  plastic, din pamant, din lemn ), Tipul vaselor si marimea lor se aleg in functie de modul de valorificare al florilor : ghivece mici cu diametrul de 8 – 10 cm pentru vanzarea cu vas cu tot, si ghivece mai mari sau ladite in cazul valorificarii numai a florilor taiate.

Ca substrat se foloseste un pamant nu prea bogat in elemente nutritive, deoarece plantele vor creste si vor inflori mai ale , pe baza depozitelor de substante de rezerva ce se afla in tunicile bulbilor. In acest scop, poate fi utilizat pamantul de gradina, pamantul de frunze singur sau in amestec cu nisip.

Pregatirea vaselor in care se planteaza consta in :

–          Acoperirea orificiilor cu cioburi de ghivece sparte.

–          Asezarea unui strat de 2- 3 cm  de nisip grosier pentru asigurarea drenajului .

–          Umplerea vasului cu pamant pana al 2 – 3 cm sub marginea superioara.

Urmeaza plantarea bulbilor in asa fel ca varfurile lor sa fie la nivelul de sus al marginii vasului. Distantele dintre bulbi se apreciaza la 2-3 cm. Apoi se mai adauga pamant astfel incat la final, ghiveciul sa ramana gol pe circa 1 cm.

Perioada optima de plantare este 15.10 – 15.11.

Vasele cu bulbi plantati se aseaza intr-un looc intunecos si racoros ( rasadnita rece , pivnita, afara in santuri sau gropi ). Santul sau groapa se sapa la adancimea de 25-30 de cm. Dupa asezarea ghivecelor cu bulbi sau a laditelor se uda cu stropitoarea cu sita, se pune, apoi un strat de nisip de 2-4 cm, dupa care se acopera cu pamant. Nisipul are rolul de a asigura un strat mai afanat mugurilor care apar din bulb. Grosimea stratului de pamant se apreciaza astfel ca temperatura la nivelul bulbilor sa se incadreze intre 4- 8 grade C.

Asezarea recipientilor cu bulbi in locuri racoroase, intunecoase, si cu umiditate moderata are drept scop dezvoltarea sistemului radicular, acestea fiind conditiile optime unei bune inradacinari.

Cresterea radacinilor pana la impanzirea pamantului din vase dureaza circa 30 – 40 de zile timp in care  conul de frunze depaseste nivelul bulbului de 2- 5 cm.

Fortarea propriu zisa se desfasoara in sera unde sunt transferate vasele cu bulbi deja in vegetatie. Conducerea factorilor de mediu din cadrul serei se face dupa urmatoarea schema :

Temperatura – 10 – 12 grade C, timp de 2 saptamani

14- 18 grade C, saptamanile 3- 4 ( pana in momentul colorarii bobocilor ). Daca     este posibil temperatura se creste treptat.

10- 15 grade C, din momentul colorarii bobocilor pana la valorificare.

Lumina  – 8 – 10 zile se umbresc plantele cu panza sau hartie de culoare inchisa , cu scopul de a se alungi conul de frunze.

In continuare se descopera , lumina trebuind sa fie cat mai intensa.

Umiditatea – cantitatea de apa si frecventa udarii sunt reduse in prima parte ( 1- 2 saptamani )

-pe masura cresterii frunzelor si tulpinilor florale se intensifica udatul , se fac pulverizari dese pe frunze si in atmosfera serei , umiditatea relativa favorizand obtinerea de tulpini florale mai lungi.

Durata fortarii este de aproximativ 3- 4 saptamani.

FORTAREA IN RASADNITE SI SOLARII

Plantarea bulbilor se face direct in substratul de cultura din aceste spatii : la distante mai mici fata de culturile din camp, iar factorii de mediu  se conduc conform celor doua etape prezentate anterior la fortarea bulbilor in sera.

Flori-cultura.ro

Publicat 05.01.2012 

Comments are closed.