Pilea Lindl. – pilea – Cultivare, sfaturi utile, inmultire

 

 

Familia Urticaceae

Pilea , putin pretentioasa fata de conditiile de vegetatie , este din aceasta cauza preferata printre plantele de apartament.Originare , in marea lor majoritate , de la tropice , cuprind cca 160 specii.

Pilea microphylla Liebm , atragatoare prin frunzele ei mici , asemanatoare cu muschiul de padure , este originara din America de Sud.Pretinde in timpul iernii 9-10 grade C , iar vara umbra si o temperatura potrivita.

Pilea cadieri Gagnep. et Guil., introdusa de curand in cultura , are frunze ovale , ascutite la ambele capete , parca insailate cu alb(panasate).Iarna vom observa o cadere a frunzelor.Pentru regenerarea ei o vom taia scurt , dupa care vom asista la o crestere de lastari laterali.

Dupa aplicarea taierilor , o vom transplanta intr-un amestec de pamant de frunze bine putrezite  si pamant de padure sau 3 parti mranita , 1 parte pamant de telina si adaos substantial de nisip.La fundul ghiveciului , pentru asigurarea drenajului , vom pune un strat de nisip.

Pilea spruceana Wedd. , originara din America de Sud , are frunze paroase , de culoare rosie maronie , verde inchis cu reflexe metalice.

Planta erbacee , foarte ramificata , are radacinile la suprafata , pentru care fapt este de preferat s-o cultivam in vase sau ghivece mai mult largi decat profunde.

Datorita frunzelor ei paroase poate fi expusa si la soare , iar dupa o prealabila acomodare , poate fi scoasa si in aer liber.

Inmultirea se face prin lastari erbacei (5-7 cm) , care se inradacineaza cu usurinta in turba cu mult nisip , acoperiti cu o folie de polietilena.

Pilea are nevoie de umiditate multa , deci ii vom oferi multe pulverizari cu apa la temperatura mediului.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 23.12.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. M. Preda , editura Ceres.

Foto : http://www.imagejuicy.com

Comments are closed.