Phlox drummondii L. –Brumărele – Scânteiuţe – Fam. Polemoniaceae – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire II.

Plantă originară din America de Nord , Phlox-ul poartă denumirea la noi în ţară de Brumărele, sau Scânteiuţe, aluzie la florile mici şi scânteietoare, luminoase, este o specie din ce în ce mai cultivată în ţara noastră. Are un port atrăgător, flori numeroase şi poate acoperi anumite pete în grădina noastră aducând un aer aparte , montan, creând o imagine alpină acolo unde este cultivată.

Printre speciile genului Phlox , ca plantă cultivată prin parcuri și grădini ,merită toată atenția specia Phlox drummondii Hook. – brumărele sau scânteiuțe.

Planta este originară din America de Nord.Se caracterizează printr-o tulpină ramificată , înaltă de 15-20 cm.Frunzele sunt simple , de cele mai multe ori lanceolate , cele inferioare opuse , iar cele superioare alterne.Întreaga plantă este mai mult sau mai puțin pubescentă.Florile de culoare roșie sunt grupate în corimbe umbeliforme.Corola tubuloasă este formată din 5 petale , răsfrânte în partea superioară în formă de taler.

După forma , mărimea florilor și înălțimea plantei , se deosebesc următoarele grupe de soiuri :

–         Hortensiaeflora – soiuri cu talie înaltă de 25 cm și cu inflorescențe mari , compacte ;

–         Grandiflora – soiuri de 40-50 cm înălțime și inflorescențe foarte mari ;

–         Grandiflora nana compacta – plante înalte de 10-15 cm

–         Cuspidata sau floxul stelat – la care fiecare lob al corolei este divizat în trei dinți.

Toate aceste grupe de soiuri au flori albe , roz , roșii , violet.

Brumărelele înfloresc eșalonat din iunie până la căderea brumelor.Ele manifestă pretenții față de solurile permeabile , însorite și fertilizate cu un an înainte.În mod curent se înmulțește prin semințe și mai rar prin butași.

Cultura.Se seamănă în răsadnițe temperate în luna martie-aprilie sau mai tîrziu , direct în teren deschis.Răsare în cca. 20 zile de la semănat.Înmulțit prin semințe , floxul pretinde un repicat făcut la ghivece , câte 2-3 fire la un loc.Se poate semăna și toamna în luna septembrie , iar în faza de 2-3 frunze se repică la ghivece și se păstrează peste iarnă în răsadnițe.Primăvara în luna mai , plantele pot fi plantate în teren deschis.În felul acesta se obțin plante mai viguroase , cu înflorire mai abundentă și un colorit mai intens.Se plantează la distanța de 15-25 cm în funcție de soi.

Utilizări.Brumărelele sunt foarte potrivite pentru ronduri , borduri și pete de culori.

 

Autor biolog Cătălina I.

Publicat 08.06.2011

 

Comments are closed.