Phlox drummondii – Brumărele sau Scanteiute

Phlox drumondii –  Brumărele – Phlox drummondii hybrid superphlox – hybrid kyra – Brumărele hibrid de origine Olanda, foarte rezistente şi compacte – Soiuri noi propuse de horticultorii olandezi.

 

Brumărele sau Scânteiuţe  –  Familia Polemoniaceae

Hibrizii din Olanda din soiul Phlox drummondii, şi aici enumăr hibridul kyra, şi hibridul superphlox, sunt caracterizaţi în principal pentru rezultatele mult îmbunătăţite privin înflorirea continuă pe timpul verii, un port mai compact ceea ce ajută la proiectarea unor pete mai mari în grădină, au o mai bună autocurăţare faţă de hibrizii anteriori, la înălţime nu s-a modificat nimic, au aceeaşi înălţime de aproximativ 10 – 15 cm chiar 20 de cm, doar că au un port mai compact.  Brumărelele fac parte dintr-un gen ce cuprinde multe specii, plante erbacee, unele anuale, altele perene, sunt plante preferate pentru compoziţii în grădină datorită gamei bogate de culori, şi al doilea avantaj este că nu sunt pretenţioase în cultură. Din vară până în toamnă înfloresc neîncetat, se autocurăţă, floarea nu este degradată de picăturile de ploaie, cultivarea nu presupune tehnici deosebite. Frunzele sunt dispuse alternativ, de culoare verde închis, uşor fragile la atingere. Florile sunt formate din 5 petale, culorile întâlnite sunt alb, roşu, roz, lavanda, magenta. Dimensiunea unei flori este de aproximativ 2, 5 cm în diametru. Aceste plante îşi au originea în Statele Unite ale Americii şi în Europa Centrală, sunt  foarte apreciate de peisagiştii americani , folosite în special la frontierele de pe unele autostrăzi din statele din sudul ţării, Texas, Florida. Cei mai răspândiţi hibrizi în statele de continentul nord –american sunt phlox drummondii globe,  phlox drummondii palona, phlox drummondii twinkle, toţi aceşti hibrizi la fel de scunzi, 15- 20 cm înălţime., folosiţi în trasarea frontierelor de gazon .

Expunere  –  Mereu în soare direct, dar păstraţi umiditatea solului. Iar dacă scoateţi direct din seră, adaptatţi o perioadă de timp înainte de a expune direct în razee soarelui.

Apa  – Menţineţi substratul umed, în general aceşti hibrizi sunt rezistenţi la secetă pentru perioade scurte de timp.Însă dacă seceta se prelungeşte înflorirea va suferi iar durata de viaţă a plantei se scurtează.

Substratul de pământ  – Preferă substraturile fertile, bine drenate, îmbogăţite cu substanţe organice. Nu suportă solurile calcaroase.

Fertilizare – Pe perioada verii utilizaţi un îngrăşământ pentru plante cu flori diluat în apa de udat, o dată la 2 săptămâni.

Înmulţire  –  Cea mai răspândită metodă este prin seminţe, într-un gram de seminţe intră circa 130 de seminţe. Cea mai bună rată de germinare o au seminţele mai vechi de un an. După ce semănaţi acoperiţi seminţele cu un strat fin de pământ de aproximativ 3 mm, apoi menţineţi umed. Durata de germinaţie este de aproximativ 15- 20 de zile.

Sfaturi utile   –  Ciupiţi vârfurile tulpinii pentru o mai bună ramificare, iar dacă doriti să cultivaţi la ghiveci este recomandat să folosiţi ghivece de până în 10 cm diametru, din acest ghiveci puteţi muta direct în grădină sau în amenajarea care o aveti la dispozitie. Phlox drummondii se asociază bine în compoziţii cu salvia splendens, tagetes, petunia x hybrida. Plantarea în masă este un element deosebit de atractiv şi dă rezultate deosebite. Deasemeni, distanţa de plantare în grădină este de aproximativ 15 cm. Sunt de găsit şi în comerţ soiuri de seminţe pentru grădinarii amatori, puteţi însămânţa în minisere , şi apoi transplantaţi în ghivece de 9 cm.

Foarte rezistenţi la intemperii sunt hibrizii kyra, produşi de Syngenta flowers – Olanda, varietăţi în număr de 5 culori, kyra white, kyra light blue, kyra dark rose, kyra purple violet şi kyra scarlet.

Mult succes!

Autor Constantin Claudiu

Publicat 26.03.11 iSEO

Comments are closed.