Phlox – Brumarele sau Scanteiute

Familia Polemoniaceae – Flori de gradina
Genul Phlox reuneşte circa 60 specii anuale sau perene, erbacee sau suffrutescente, originare din America de Nord şi Asia. Dintre speciile anuale, cea mai cunoscută este Phlox drumondii Hook – brumărele, scânteiuţe, flox.
Planta este ramificată de la bază şi are înălţimea cuprinsă între 20 şi 50 de cm. Lăstarii sunt târâtori la bază şi erecţi spre vârf. Frunzele sunt oblonge sau lanceolate, opuse la bază şi alterne spre vârf. Florile sunt mici şi numeroase, grupate în inflorescenţe tip corimb dispuse în vârful lăstarilor; sunt colorate în nuanţe foarte vii de roşu, roz, alb, galben şi înfloresc din iunie până toamna târziu.
Au corola tubuloasă, divizată în 5 lobi plaţi, dispuşi orizontal asemenea unui taler; tubul corolei este înconjurat de 5 sepale ascuţite, aşezate în formă de stea.
Brumărelele preferă solurile permeabile, argilo–nisipoase, bogate în humus, însorite, potrivit de umede. Uscăciunea atmosferică, arşiţa puternică şi solul nisipos şi uscat pot conduce la dispariţia plantelor în cursul verii.
Înmulţirea şi cultura. Înmulţirea plantelor se realizează prin seminţe semănate în lădiţe, în sere, solarii sau răsadniţe în februarie – martie, fiind necesare 5 g seminţe pentru obţinerea a 1000 de plante. Temperatura optimă pentru germinaţia seminţelor este 18–20 °C, plantele răsar în 10–12 zile de la semănat. Răsadurile se repică după circa 2 săptămâni de la răsărire, de preferat în plăci alveolare sau ghivece cu diametrul de 6–8 cm; ciupirea răsadurilor după repicare asigură o mai bună ramificar a plantelor.
Plantarea răsadurilor în câmp se face în a doua decadă a lunii aprilie, la distanţele de 20–30 de cm. Mai rar, brumărelele pot fi semănate şi direct la locul de decor, la începutul lunii aprilie, în rânduri sau cuiburi distanţate la 20–30 cm; în acest caz după răsărire plantele se răresc în 2 etape (la apariţia primei frunze adevărate şi după circa 3 săptămâni de la primul rărit).
Se aplică lucrările generale de îngrijire, cu atenţie deosebită în privinţa udatului, mai ales pe timp secetos.

Publicat 21.03.2012

Bibliografie 

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

Comments are closed.