Perioadele de varsta in ciclul de viata al pomilor

Pomii se deosebesc de plantele cultivate anuale prin aceea ca reprezinta indivizi complecsi la care de la insamantare sau plantare si pana la moarte se petrec schimbari succesive , legate de anumite perioade , denumite “perioade de varsta”. Acestea sunt :

–         Perioada de crestere ;

–         Perioada de rodire ;

–         Perioada de uscare .

Perioada de crestere . Dureaza 2-3 ani la piersic , merii si perii pitici , 4-5 ani si uneori 12 ani la alte specii semintoase , samburoase si nucifere. Se caracterizeaza prin : cresterea progresiva a radacinilor si partii aeriene si garnisirea ramurilor de schelet ; cresteri anuale de prelungire foarte mari ; pozitia convergenta a ramurilor ; prelungirea vegetatiei pana in toamna tarziu ; calirea insuficienta si sensibilitatea pronuntata fata de temperaturile scazute ; pomii inca nu rodesc. In aceasta perioada se efectueaza : formarea trunchiului si a coroanei ; formarea radacinilor de schelet si stimularea dezvoltarii lor in orizonturile mai adanci ale solului ; stimularea cresterii si formarea ramurilor de garnisire , Taierile trebuie sa fie mai putin severe. Ingrijirea pomilor si lucrarile solului trebuie astfel facute incat parcurgerea perioadei de crestere sa se incheie intr-un timp scurt. Combaterea la timp a bolilor si daunatorilor.

Crestere si rodire . Dureaza de la prima rodire pana la obtinerea de recolte normale. La piersic , merii si perii altoiti pe portaltoi de vigoare slaba , echivaleaza cu varsta de 4-6 ani  , la alte samburoase si semintoase altoite pe portaltoi generativi este de 6-8 ani , iar la speciile mai tardive de 9-12 ani.Se caracterizeaza prin : crestere in continuare insa mai putin intensa a ramurilor de schelet si garnisirea lor cu ramuri de rod , in numar mare ; incetarea mai devreme a vegetatiei ; fenomenul de etajare destul de pronuntat ; aparitia primelor fructe si intensificarea rodirii de la an la an ; calitatea superioara a recoltelor ; rodire fara intermitenta. In aceasta perioada se stimuleaza prin lucrari : dezvoltarea in continuare a ramurilor de schelet si a celor de garnisire ; se face ingrijirea productiei de fructe din momentul diferentierii mugurilor de rod , in timpul infloritului , legarii si la recoltat ; se creaza conditiile favorabile cresterii si rodirii si se face combaterea bolilor si daunatorilor.

Perioada de rodire si crestere . Dureaza de la intrarea in productie normala si pana la obtinerea recoltelor maxime. La samburoase , merii si perii pitici , coincide cu varsta de 8-10 ani. La merii si perii altoiti pe portaltoi generativi , coincide cu varsta de aproximativ 20 ani. Se caracterizeza prin : cresterea productiei de fructe insotita de oarecare scadere a calitatii lor ; slabirea in intensitate a cresterii ; slabirea fenomenului de etajare si aplecarea mai pronuntata a ramurilor de schelet ; incetarea mai devreme a vegetatiei si o mai buna pregatire a pomilor pentru iernare. Prin lucrari trebuie de asigurat : stabilizarea volumului coroanei ; scurtarea sistematica a cresterilor de la periferia coroanei cu scopul de a asigura cresteri noi viguroase in fiecare an ; eliminarea din coroana a ramurilor umbrite sau cu orientare necorespunzatoare ; taierea periodica a radacinilor , concomitent cu ingrasare si irigare ; combaterea bolilor si daunatorilor.

Perioada de rodire. Dureaza cat timp pomii produc recolte mari. La piersic , merii si perii pitici , corespunde varstei de 8-10 ani , la merii si perii altoiti pe paduret sau franc , celei de 20-40 ani.Se caracterizeaza prin : recolte de fructe maxime , caderea surplusului in diferite faze de crestere si maturare si scaderea calitatii lor ; se manifesta tot mai intens tendinta spre rodire intermitemta ; incetarea cresterii prelungirilor ramurilor de schelet ; accentuarea formarii arcadelor pe ramurile de schelet.In aceasta perioada se intervine prin : intinerirea usoara a pomilor , inlaturarea din coroana a ramurilor imbatranite ; stimularea formarii unor ramuri roditoare noi ; ingrasare , irigare , normarea recoltelor prin rarirea fructelor.

Perioada de rodire si uscare. Este continuarea perioadei de rodire si corespunde varstei de 20 – 30 ani pentru samburoase , merii si perii pitici si de 40 – 50 ani , pentru merii si perii altoiti pe portaltoii generativi. Se caracterizeaza prin : scaderea calitativa si cantitativa a recoltelor ; periodicitatea de rodire devine pronuntata ; lipsesc cresterile de la periferia coroanei si se intensifica procesul de degarnisire ; apar ramuri lacome. In aceasta perioada se recomanda : folosirea noilor cresteri pentru refacerea coroanei , provocarea unor cresteri noi mai viguroase prin taieri de intindere ; ingrasarea , irigarea si lucrarea corespunzatoare a solului si combaterea daunatorilor.

Perioada de uscare , rodire si  crestere . Corespunde cu inceputul declinului si se caracterizeaza prin : slabirea activitatii vitale a pomilor si intensificarea proceselor de uscare ; uscarea unei parti din radacinile periferice ; scaderea pronuntata a rodirii si a calitatii fructelor ;  Intereseaza  productia in masura in care pomii respectivi pot si merita sa fie intineriti.

Perioada de uscare , crestere si rodire . Este continuarea perioadei precedente cu accentuarea procesului de uscare si crestere.Se caracterizeaza prin : uscarea in numar mare a ramurilor de schelet principale , aparitia lastarilor lacomi de vigoare mare ; rodirea continua a portiunilor inca vii ale ramurilor de schelet . Nu prezinta interes pentru productie.

Perioada de uscare si crestere . Predomina procesele de uscare a ramurilor de schelet . Se usuca bratele intregi si uneori axul coroanei.Pe trunchi apar scorburi . Se dezvolta lastarii lacomi , rodirea inceteaza , apar drajoni in numar foarte mare. Pomii ajunsi in aceasta perioada se defriseaza.

Perioada de crestere. Continua declinul si uscarea tulpinii  , apar lastarii in zona coletului , singura parte a pomului care isi mai pastreaza vitalitatea. Este etapa finala din ciclul de dezvoltare al pomilor.

  Bibliografie ;

 Gh.Anghel , T.Bordeianu , V.Cociu  , Pomologia R.P.R. , I , Editura Academiei R.P.R. , Bucuresti , 1963

N.Stefan , D.Cvasnii , I.Modoran , V.Suta , Indrumatorul pomicultorului , Editura Ceres , Bucuresti , 1972

Grigore Mihaescu , Pomicultura speciala , Editura Ceres , Bucuresti , 19

Comments are closed.