Pepinierele de flori din Marea Britanie din ce în ce mai puţine

Concurenţa acerba în zona producătorilor de flori, creşterea costurilor de producţie din cauza energiei tot mai scumpe , mâna de lucru în unele ţări europene şi aici putem vorbi de ţări ca Anglia, Franţa , Germania unde costurile cu angajaţii sunt destul de mari, iată deci 3 cauze principale  pentru care acolo unde aceste pepiniere şi sere de flori funcţionau la limita de avarie în curând se vor închide. Este vorba în primul rând de producătorii britanici de flori care nu pot face faţă concurenţei de pe continentul european, Olanda cel mai mare exportator de flori din lume vine cu preţuri mult mai mici, producătorii din europa de est, producătorii din zona rivierei mării mediterane( Franţa, Italia) unde costurile cu energia sunt aproape de zero.

Mai avem 5 săptămâni până la Crăciun, forfota în zona producătorilor florilor de crăciun, Poinsettia crimson, este mare. Pepinierele Pinewood  care anul acesta au produs peste 220.000 de plante în ghivece de 14 şi 17 cm par a fi la prima vedere mulţumite de rezultate. Dar în spatele scenei lucrurile nu sunt chiar atât de înfloritoare, producătorii britanici de flori trec printr-o criză majoră din două cauze majore : creşterea costurilor la energie şi concurenţa acerbă de pe continent de unde vin plante cu un preţ mult mai mic, de fapt cu un preţ la care producătorii de flori din Marea Britanie nu pot produce.

Serele Pinewood au fost înfiinţate de către surorile Liz Robinson şi Marie Jackson, in scopul producerii florilor de crăciun, dar şi a altor culturi premergătoare. După ce şi-au extins afacerea anul trecut prin mărirea serelor la o capacitate de peste 200.000 de plante , acum au decis ca anul accesta să fie ultimul în care mai produc Poinsettia. După îndelungi consilii de familie şi lacrimi vărsate , au luat această decizie din cauza concurenţei căreia nu –i mai pot face faţă.

Faţă de anul trecut facturile de energie sunt cu 50.000 de lire mai mari, iar în martie anul acesta proiectul de lege din parlament a aprobat creşterea pentru anul viitor a energiei cu 37 %. Presiunea producătorilor şi exportatorilor olandezi este foarte mare, în primul rând în Olanda producătorii de flori primesc subvenţii generoase pentru producţia de flori, iar din punct de vedere energetic producătorii olandezi au fost ajutaţi să-şi instaleze sisteme de încălzire moderne, mult mai eficiente, raportat la o seră din Marea Britanie diferenţa ar fi de circa 250.000 de lire, suficient pentru a face diferenţa la preţul de pe raft.

Serele Pinewood nu sunt singurele aflate în dificultate, la începutul anul producătorul Waddesdon Plant  care a produs anul trecut peste 500.000 de plante anul acesta a scos din producţie Poinsettia.

Paul Tyson, director la serele Coletta&Tyson a declarat recent : „- Încet şi constant pepinierele comerciale au dat faliment. Spirala energiei a afectat toţi producătorii de plante din Marea Britanie. Europa livrează plante cu mult mai ieftine decât putem noi produce.”

Estimările centrelor comerciale privind cererea de flori pentru crăciun sunt foarte optimiste. Un lanţ de magazine din Marea Britanie a vândut cu 70% mai multe plante în săptămâna 14- 19 noiembrie 2011 decât anul trecut. Marks& Spencer estimează că va vinde peste 600.000 de poinsettia în acest an faţă de 553.000 de plante vândute anul trecut. Compania Asda se aşteaptă să vândă peste 1, 3 milioane de plante pentru sărbătorile de Crăciun din acest an . Deasemeni, compania a mărit importurile de Poinsettia cu 50 de procente faţă de anul trecut.

Se pare că din punct de vedere a tehnologiei de producţie, în Marea Britanie Poinsettia are nevoie de o perioadă de cultură de circa 18-20 de săptămâni, pe când producătorii olandezi produc aceleaşi plante în 12 – 15 săptămâni fiind doar dezavantajaţi de costul transportului.

Revenind la serele Pinewood, surorile au preluat afacerea familiei de la tatăl lor în 2006 , după care au câştigat un contract cu Asda pentru 40.000 de Poinsettia pe an livrate.Din 2006 până în prezent producţia a fost mărită la 60000 de plante in 2009 şi 2010 iar pentru 2011 la 220.000 de plante.  Singura lor speranţă a rămas o scădere a energiei în următorii ani pentru a putea continua afacerea familiei, altfel nu au nici o şansă în viitor. După ultima şedinţă de brainstorming a familiei anul viitor serele vor fi transformate în magazie de sezon pentru ambarcaţiuni.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 21.11.2011

Comments are closed.