Palisatul altoilor | Ciupirea lastarilor anticipati

In scopul dirijarii cresterii altoilor in pozitie verticala , acestia se paliseaza de mai multe ori vara. Palisatul are rolul de a preveni ruperea altoilor sau dezbinarea lor de la punctul de altoire, sub actiunea vantului. Pentru palisare, altoiul se aduce usor in pozitie verticala si se leaga cu rafie sub petiolul celei de a doua sau a treia frunza de la baza, astfel ca nodul sa fie in spatele cepului sau tutorelui care se paliseaza. Palisatul altoilor se face in urmatoarea ordine : la prun, cires, mar si par, deoarece lastarii acestor specii se rup daca se intarzie lucrarea.

Piersicul, visinul, caisul si gutuiul se pot palisa mai tarziu. Primul palisat al altoilor se face in momentul cand accestia au atins lungimea de 7 – 10 cm. Al doilea palisat se face cand altoii au ajuns la lungimea de 20- 30 de cm. Cu ocazia executarii palisatului al doilea, se reface prima legatura daca baza altoiului s-a lemnificat si se face o legatura noua, mai libera. Palisarea se face pe sipci de brad , nuiele de alun, sanger, artar, sau tulpini de trestie mai groase, care se instaleaza in spatele portaltoiului. In cazul altoilor crescuti fara cepi, se face un musuroi care acopera punctul de sudura si altoiul pe o inaltime de 8 – 10 cm. Musuroiul se face cand altoii au atins inaltimea de 40 – 50 de cm si baza lor este bine lemnificata.

Ciupirea lastarilor anticipati

In campul II, pe tulpina altoilor se dezvolta la unele specii si soiuri lastari anticipati. Acestia atrag si prelucreaza o parte din substantele hranitoare, necesare ingrosarii tulpinii. Uneori, lastarii anticipati sunt prea grosi si franeaza cresterea in lungime a altoiului. Ciupirea lastarilor anticipati la samburoase se face la 5- 6 frunze in partea bazala a altoiului , la 3- 4 frunze in cea de mijloc si la 2- 3 frunze in partea de varf. Uneori ciupirea se repeta de 2- 3 ori in timpul verii. Atunci cand se urmareste formarea coroanei pomilor in campul II se procedeaza in felul urmator : dupa ce altoii au fost palisati de cepi sau tutori, se lasa sa creasca liber, in timpul verii se ciupesc la 2 frunze toti lastarii de la baza altoiului pana la inaltimea de 30 – 40 de cm , iar restul raman neciupiti si se dirijeaza in functie de forma ce se va da coroanei.

Anumite specii si soiuri de mar cu crestere viguroasa cat si samburoasele pot fi formate in campul II si III fara lastari de ingrosare, si aici avem ca exemple Golden delicious, Starkrimson, Parmen auriu, Anna spath, R.C.Althan. In acest scop , pe masura ce apar, lastarii anticipati se plivesc, pastrand frunza la subsuoara careia s-au format. In campul III , dupa proiectarea coroanei , se suprima mugurii de pe trunchi in momentul pornirii in vegetatie , prin frecarea trunchiului de sus in jos cu mana protejata de o manusa de lana. Suprimarea lastarilor de ingrosare se mai poate face si pe cale chimica ,stropind trunchiul pomilor cu o solutie de DNOC ( 40 % ) in concentratie de 0, 75 %, ferind zona pe care s-a proiectat coroana. Lastarii tineri sau mugurii in faza de pornire se usuca si cad, iar ranile se vindeca repede.

Publicat 14/ 02/ 2013

Foto www.thepatchlandcare.org.au

www.ces.ncsu.edu

www.rath-maschinen.com

Comments are closed.