Pachystachys – familia Acantaceae – Cultivare, sfaturi utile, înmulţire

Genul Pachystachys cuprinde 5 – 6 specii lemnoase sau suffrutescente cu crestere arbustiva , originare din America de Sud. Dintre acestea , specia cea mai cultivate ca planta de interior este Pachystachys lutea Nees. – pachistachis.

Particularitati biologice. Planta are tendinta de a se lignifica la baza si creste ca un arbust mai mult sau mai putin ramificat , cu inaltimea variabila de la 20 – 30 cm pana la 60 – 80 cm.Impresioneaza prin caracterele inflorescentei spiciform – conice , persistente o lunga perioada de timp prin bracteele mari , colorate in galben stralucitor , ce inconjoara florile efemere , tubulos – alungite , albe sau albe striate cu roz. Inflorescentele apar esalonat din primavara pana toamna tarziu , iar sporadic si in restul anului. Frunzele sunt oval eliptice , colorate in verde intens si dispuse opus. Pe masura ce plantele imbatranesc , frunzele bazale cad , ceea ce diminueaza aspectul decorativ al plantei.

Exigente ecologice. Pachystachys este o planta de sera calda si umeda , temperature optima pentru crestere si inflorire fiind de 22 – 24 grade C. Are nevoie de multa lumina , dar nu  suporta soarele direct din timpul amiezelor de vara.In timpul sezonului cald udarea se face astfel incat substratul sa se mentina permanent reavan.

Iarna se recomanda ca plantele sa se treaca printr-un repaus relativ , cand se mentin in incaperi racoroase , cu temperatura de circa 10 grade C , bine luminate si se uda rar , lasand substratul sa se usuce usor intre doua udari. Solicita substraturi usoare , fertile , bogate in humus , bine drenate , cu pH usor acid.

Producerea plantelor. Se inmulteste foarte usor prin butasi de varf de lastari pe tot parcursul sezonului cald , cu deosebire primavara. Butasii se confectioneaza la 2 – 3 noduri si se planteaza in vederea inradacinarii in substrat de turba , perlit sau nisip , singure sau in amestec. Daca dispun de 25 – 26 grade C si o umiditate atmosferica de 85 – 90 % , butasii inradacineaza in 14 – 18 zile.

Ingrijirea plantelor. Dupa plantarea in ghivece , butasii se ciupesc o data sau de mai multe ori in functie de gradul de ramificare care se doreste a fi indus plantei. Primavara devreme se fac taieri de corectare a formei plantei , eliminandu-se lastarii firavi si cei prost plasati si scurtandu-i pe cei ramasi la 2 – 3 noduri. In urma acestor taieri planta se va imbraca foarte frumos cu lastari tineri , capabili sa formeze inflorescente de buna calitate. Dupa taieri , plantele se transplanteaza in amestec de pamant proaspat , schimbandu-se la nevoie si ghiveciul  , in functie de marimea plantei.

Avand in vedere insa faptul ca pe masura ce plantele imbatranesc plantele se degarnisesc la baza , se recomanda ca acestea sa nu se tina mai mult de 2 – 3 ani , fiind mult mai apreciate plantele tinere , obtinute in fiecare primavara din butasi.

Pe tot parcursul sezonului cald se fac fertilizari faziale bilunare cu solutii de ingrasaminte minerale complexe cu concentratia de 0,1 %.

Autor Constantin Claudiu

Publicat 16.11.2011

Bibliografie : Floricultura – Dr. Ing. Milea Preda, Editura Ceres

Comments are closed.