Orhideea – Lumea orhideelor – Pasiunea împătimiţilor de sublim şi candoare – Un hobby pentru toată viaţa II.- Cultivare, sfaturi utile, înmulţire.

Orhideea este considerată una din cele mai frumoase flori exotice , cu semnificaţii deosebite pentru cei ce le îngrijesc. În anii de început a culturii de orhidee erau accesibile doar celor bogaţi, însă astăzi sunt accesibile într-o gamă largă de culori şi forme, hibrizi foarte rezistenţi , cu flori ce durează câteva luni de zile.

 


Substratul de cultură

Orhideele tropicale cultivate ( cele ce în mediul natural cresc pe trunchiul arborilor ) nu se pot cultiva în pământ direct sau în substrat de pământ.  Substratul de cultură trebuie să asigure umiditatea necesară nutriţiei dar în acelaşi timp trebuie să lase aparatul radical să respire. Pe vremuri cultivatorii foloseau ca substrat de cultură pentru orhidee un amestec de turbă, scoarţă de pin, diverse fibre vegetale , spumă şi polistiren. Astăzi cel mai utilizat substrat este coaja de molid şi de pin tăiate în bucăţi mici de un centimetru şi sterilizate.  La magazinele de grădină găsim gata preparate amestecuri optime pentru cultura orhideelor , ce sunt gata de utilizat fără alte operaţii suplimentare.  Deasemeni este indicat să folosim vase transparente pentru cultură, lumina fiind iarăşi un factor important în nutriţie.

Reînvasarea este o operaţie ce trebuie făcută, şi este de o mare importanţă. Însă, această operaţie trebuie făcută cât mai rar cu putinţă, o dată la 3 – 4 ani, sau atunci când vedem că substratul de cultură a devenit foarte compact şi împiedică respiraţia rădăcinilor. Un alt truc pentru a ne da seama dacă atunci când reînvasăm orhideele este nevoie de un vas mai mare, este de a arunca o privire la rădăcini, dacă nu ies din vasul vechi şi nu depăşesc marginile vasului nu este nevoie să mărim dimensiunea noului ghiveci. O altă atenţie mărită trebuie să acordăm vaselor ce le folosim. În acest sens nu vom folosi niciodată vase de teracotă , sau chiar şi de lut, pentru că favorizează apariţia salinităţii atunci când are loc procesul de evaporare a apei. În vasele de plastic evaporarea apei are loc la suprafaţa substratului de cultură, în acest fel rădăcinile nu intră în contact direct cu această salinitate nedorită.

Apa şi fertilizarea

Regula de aur a udării corecte a orhideelor epifite este să lăsaţi să se usuce substratul între o udare şi alta, pentru a da posibilitatea rădăcinilor să respire. Când vasul devine uşor la greutate, atunci udăm abundent, iar mai apoi până la următoarea udare trebuie să aşteptăm să se usuce din nou. O altă metodă folosită la unele orhidee este a umezi prin pulverizare în fiecare dimineaţă substratul de cultură la suprafaţa lui. Unele specii de orhidee cum ar fi Paphiopedilum au nevoie de menţinerea substratului de cultură umed.  Pentru udare folosim întotdeauna apă fără calcar, spre exemplu apă de ploaie, sau chiar şi de la robinet dar o lăsăm de la o zi la alta. Sau se mai poate folosi apă demineralizată, cea care este indicată pentru folosirea la maşinile de călcat cu aburi.

Fertilizarea deasemeni trebuie să fie cât mai puţină, şi în perioada de vegetaţie. Adică o dată la 2- 4 săptămâni , utilizaţi un îngrăşământ pentru orhidee diluat în apa de udat conform cu indicaţiile producătorului. Trebuie evitată fertilizarea în exces, rădăcinile vor fi primele afectate . Dacă aveţi incertitudini cu privire la necesitatea fertilizării atunci mai bine nu o mai faceţi.

Înmulţirea orhideelor

Hibrizii pe care îi cumpărăm din florării , sau de la centrele de grădină sunt aproape imposibil de înmulţit, pentru că această operaţie trebuie efectuată in vitro, într-un mediu steril şi numai în condiţii de laborator. Deci , de preferat este să cumpărăm soiurile şi hibrizii care ne plac şi să-i îngrijim aşa cum trebuie. Mai sunt situaţii in care după o îngrijire corespunzătoare de 3- 4 ani uneori pot să apară pui mai mici care pot fi despărţiţi de tufă numai primăvara.

 

Boli şi dăunători

Datorită umidităţii ridicate necesare în cultură , putem să ne confruntăm şi cu apariţia unor boli fungice, cât şi a celor provocate de atacul unor bacterii . Se vor observa pe frunze sau pe rădăcini diferite pete de culoare închisă. Pentru combatere în primul rând opriţi udarea pentru o săptămână de zile, şi aplicaţi stropiri prin pulverizare cu Topsin, sau Bravo.

Orhideea ca floare tăiată primită la o zi de naştere sau cu orice altă ocazie este simbolul pasiunii. Nu uitaţi că trebuie schimbată apa, poziţionat vasul într-un loc proaspăt şi nu prea cald, astfel florile vor dura pentru o lungă perioadă de timp.

O altă curiozitate pentru noi , este că în regiunile asiatice unde este cultivată orhideea  pentru extracţia de vanilie, deci a soiurilor de vanilie, orhideele ating chiar şi 20 de metri lungime şi înfloresc toate în aceeaşi zi. La fiecare frunză corespunde câte o floare  iar lucrătorii de acolo trebuie să facă polenizarea manual pentru a putea produce fructe.

Aşadar , pentru a ne îngriji orhideele nu este o îndeletnicire foarte grea, dar o dată intrat acest „microb” în sânge nu mai poţi scăpa de pasiunea pentru orhidee. Respectaţi câteva reguli minime, urmăriţi-le cu atenţie evoluţia, transplantaţi doar primăvara şi doar dacă este musai nevoie, menţineţi umiditatea atmosferică cât mai ridicată şi cu siguranţă veţi fi răsplătiţi cu flori pe măsură.

 

Mult succes!

 

Va urma!

 

Autor Constantin Claudiu

Publicat 02.05.2011

 

Comments are closed.