Opuntia – Limba soacrei – Cultivare, sfaturi utile, inmultire – familia Cactaceae
Probabil cel mai popular dintre cactuşi, genul Opuntia reuneşte peste 200 specii cu tulpini aplatizate, ramificate şi segmentate, originare din regiunile puternic aride ale Americii de Sud. Cea mai cunoscută este specia Opuntia ficus–indica L. sau in denumire populara limba soacrei. Planta se caracterizează prin tulpini aplatizate groase, cu segmentele obovate sau oblonge, lungi de 10–40 cm. Areolele albe, puţin proeminente, produc 1–2 spini scurţi dar viguroşi, galbeni. Florile sunt în formă de cupă cu diametrul de până la 10 cm, galbene; înfloresc la sfârşitul primăverii şi vara şi sunt urmate de fructe spinoase, ovoide, purpurii, lungi de până la 10 cm.
Opuntiile sunt cactuşi foarte rustici, adaptându-se foarte bine în condiţii de apartament dacă acestea sunt bine luminate. Suportă foarte bine soarele direct din timpul verii. Iarna, în timpul repausului, au nevoie de temperaturi de 7–10 °C ziua şi 4–5 °C noaptea.Florile de culoare galbena, incepand cu sfarsitul primaverii si continuand si vara (iunie-iulie).
Fructele de forma sferica sau piriforma, de 4-8 cm, initial galbene, iar la maturitate purpurii sau violacee. Contin multe seminte, de mici dimensiuni. Fructul este comestibil, fiind bogat in vitamina C. Pentru a fi consumat, se indeparteaza acele si pielita. Planta fructifica dupa 2-3 ani (daca este obtinuta din butasi) sau 5-6 ani (daca este obtinuta din seminte). Fructele apar pe partile de trunchi care au cel putin varsta de 1 an. Semnul ca fructele sunt coapte este desprinderea lor cu usurinta de pe trunchi.
Ingrijire
Îngrijirea cactuşilor este destul de uşoară, dacă se respectă exigenţele faţă de factorii de mediu în raport cu specia şi sezonul. Pe lângă lucrările de asigurare a condiţiilor de mediu favorabile se mai au în vedere transplantarea, fertilizarea şi prevenirea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor. Transplantarea se face la interval de 2–4 ani, după trecerea perioadei de înflorire, schimbând, la nevoie şi mărimea ghiveciului, în raport cu volumul vegetativ al plantei. Fertilizarea fazială se face doar pe parcursul sezonului cald, la interval de o lună, folosind îngrăşăminte minerale complexe. Limba soacrei prefera un sol nisipos, usor, foarte bine drenat, uscat, cu un Ph normal sau acid (5,1-6,7). Accepta solurile calcaroase, dar nu si pe cele sarate. In patria ei de origine, Mexic, opuntia creste in soluri saracacioase. Planta are o mare capacitate de a-si depozita rezervele de apa . Vara se uda de cate ori este uscat pamantul, iar iarna se intrerupe udarea. Nu sunt obligatorii ingrasamintele, totusi s-a observat ca ingrasamintele complexe sunt binevenite pentru stimularea fructificarii.
Inmultire
Limba soacrei se poate inmulti atat prin seminte, cat si prin butasi, preferabila fiind cea de-a doua metoda. Tulpinile inradacineaza foarte repede, dupa aproximativ 2 saptamani, in turba amestecata cu nisip. Inainte de a fi puse la inradacinat, este necesara uscarea zonei de fractura timp de cateva zile.
Planta are multiple utilitati, fiind aproape integral folosita. Fructele se consuma in stare cruda sau sub forma de sucuri si dulceturi. Din pulpa fermentata a fructelor se fabrica si o bautura alcoolica traditionala: colonche. Fructele sunt utilizate si in industria farmaceutica si cosmetica, ca antidot la inflamatii, iar uleiul extras din ele ca tratament in combaterea ridurilor. Din fructe se obtine si un colorant natural pentru tesaturi. Tijele (rachetele) tinere (numite de mexicani nopalitos), cu un gust usor acid, sunt folosite pe post de garnitura la fripturi (coapte pe gratar), pentru prepararea supelor sau a salatelor. Tot din rachete se face si un fel de vin (tolonchik) si, datorita faptului ca incorporeaza foarte multe fibre, medicamente utilizate impotriva obezitatii, in curele de slabire.
Bibliografie
Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975
Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010
foto : http://opuntiads.com