Noi date privind încălzirea globală

Cercetători de la Universitatea Berkeley , California, au dat recent publicităţii noi revizuiri ale datelor înregistrate privind temperaturile la nivel global între anii 1800 şi 2009, descoperind că de la mijlocul anilor 1950 şi până în 2009 temperatura medie globală a crescut cu 1 grad. Această revizuire a datelor contorizate până acum este cel mai amplu studiu desfăşurat vreodată.

Înregistrările de temperatură din ultimii 200 de ani, peste 1, 6 miliarde de date de la 15 surse din întreaga lume au fost cele ce au generat hartile de mai jos. Acestea arată abaterea de la temperatura medie de peste două secole cât şi încălzirea globală de la revoluţia industrială încoace.

Liderul proiectului fizicianul Richard Muller a declarat pentru Guardian : „-Speranţa mea este că aceste hărţi şi toate concluziile din acest raport vor câştiga şi pe acei oameni sceptici de până acum. Unii dintre ei au contestat întotdeauna rezultatele cercetărilor noastre doar dintr-un negaţionism orb , negaţionism ce nu privea spre ştiinţă.”
De fapt, oamenii de ştiinţă din categoria scepticilor au criticat întotdeauna cifrele oficiale pe motiv că multe staţii de temperatură din lume sunt de calitate slabă şi că datele sunt optimizate din „creion”.
Un alt aspect scos în evidenţă de studiul „Berkeley” este aşa numită căldură urbană, adică suprafeţele urbane ce nu au contribuit la creşterea temperaturii medii la nivel global. Explicaţia constă în faptul că regiunile urbane reprezintă mai puţin de 1 % din suprafaţa terestră a Pământului.


În echipa Statelor Unite ale Americii a făcut parte şi fizicianul Saul Perlmutter, câştigător în comun a Premiului Nobel pentru Fizică de anul acesta cu descoperirea Teoriei expansioniste a Universului.
Peter Thorne , preşedintele Iniţiativei Internaţionale privind schimbările climaterice şi director la Institutul de Cooperare pentru Sateliţi şi schimbări climaterice din Carolina de Nord, USA, a declarat : „ – Acest studiu este o abordare distinctă a problemei schimbarilor climaterice şi a încălzirii globale, abordare ce vine cu acelaşi răspuns privind estimările noastre. Deschiderea şi transparenţa sunt o necesitate , mai ales acum când schimbările climaterice au devenit atât de politizate.”
La antipodul acestor concluzii se situează cercetătorul Anthony Watts care pretinde că a identificat o eroare de bază în procedurile de înregistrare, fără însă să precizeze despre ce eroare ar fi vorba, iar unii bloggeri pasionaţi de schimbările climaterice au subliniat faptul că unul din sponsorii acestui studiu conduce o campanie Greenpeace, catalogându-l drept „pivotul financiar de negare a ştiinţei climatice”.

Autor Constantin Claudiu
Publicat 12.11.2011

Comments are closed.