Nepenthes Robcantleyt – O nouă specie Nephentes la 7 ani de la debut

Denumirea sa este după numele omului de ştiinţă Rob Cantley care a descoperit acest gen de plante la sfârşitul anilor 80 pe muntele Guiting în insulele Filipine , la o altitudine de circa 1000- 1300 de metri.

Robert Cantley este director la Exotics Borneo din Sri Lanka ( foto 2 ), o instituţie care se ocupă de cultura plantelor in pepiniera , producerea de seminţe şi hibrizi de Nepenthes. Aici sunt stocate peste 130 de taxoni Nepenthes, ce pot produce peste 180.000 de plante anual. În 2005 a participat pentru prima dată la Chelsea Flower show unde a câştigat  medalia de argint, iar mai apoi a câştigat medaliile de aur în anii 2006, 2007, 2010 şi 2011.

Recent a anunţat acest nou hibrid de Nepenthes, Nepenthes Robcantleyt ( foto 1 ) ce se hrăneşte chiar şi cu animale mici, şoareci sau  sobolani ori alte animale mici. „ Queen of Hearts” cum este denumit acest nou hibrid, este distinctiv faţă de ceilalţi hibrizi descoperiţi înainte şi este foarte atractiv pentru insecte si animale mici. Funcţionarea este simplă, odată intrat in ulciorul respectiv , animalul este prins în captivitate după care este descompus cu ajutorul unor enzime  asemănătoare acidului clorhidric ceea ce facilitează descompunerea. În acelaşi mod şi stomacul uman descompune alimentele.

Domnul Robert Cantley a declarat recent că în mod normal acest hibrid nu îl întâlnim în natură, este foarte spectaculos, ulcioarele sunt modificate şi îşi schimbă culoarea şi forma, depăşind peste 40 de cm lungime pentru a putea capta prada. Faţă de exemplarele anterioare acesta este foarte sensibil la condiţiile de mediu, trăind doar în mediu cu o umiditate foarte mare. Mărimea plantei este impresionantă, peste 2,5 metri lungime, ulcioarele foarte mari , iar din punct de vedere al mirosului nu te poti apropia, degajând un puternic miros de mucegai.

Dintre soiurile de Nepenthes descoperite până acum amintim: Nepenthes Sibuyanensis, un soi slab căţărător, poate atinge o lungime de maxim 1,5 metri, o întâlnim pe pantele deschise ale Muntelui Guiting în insulele Filipine la o altitudine de circa 1200- 1800 de metri, printre ierburi de mare, arbuşti mici, ferigi. Nepenthes argentii este un soi ce-l întâlnim spre altitudini mai mari, d ela 1600 de metri spre 1800 metri, soi folosit şi la încrucişările cu Nepenthes Sibuyanensis. Nepenthes merilliana, Nepenthes burkei, Nepenthes ventricosa, Nepenthes insignis sunt soiuri care le putem găsi şi în Noua Guinee. Nepenthes rafflesiana ‘Brunei giant clone’ , se poate vedea in ultima fotografie primita de la Ontario Carnivorous Plant Society .

 

Foto: dailymail.co.uk

 

 

Comments are closed.