Neoregelia – Cultivare, sfaturi utile, inmultire – familia Bromeliaceae

Genul Neoregelia reuneşte circa 70 specii epifite sau terestre, originare din pădurile tropicale înalte ale Americii de Sud. Dintre acestea, cea mai cunoscută este specia Neoregelia carolinae Query. Este o bromelie epifită care formează o rozetă cu 12–20 de frunze dispuse astfel încât formează un cornet (pâlnie) larg, în care cresc florile. Frunzele sunt linear–sagitate, coriacei, lungi de 40–60 cm, cu marginile fin şi aspru dinţate, colorate în verde la varietatea tip sau verde dungat cu benzi alb–argintii şi roz–roşietice la varitatea ’Tricolor’.  
În timpul înfloririi partea bazală a frunzelor se colorează în roşu aprins, această combinaţie de culori reprezentând elementul decorativ cel mai important al plantei.
Florile – puţin însemnate decorativ – apar vara şi sunt tubuloase, lungi de până la 4 cm, colorate în roşu–violet sau albastru–lavand, înconjurate de bractei roşii.

Ingrijire

Îngrijirea plantelor  este destul de uşoară, dacă se respectă condiţiile specifice pentru fiecare factor de mediu în parte.
Menţinerea temperaturii în intervalul 20–28 °C în timpul sezonului cald, asigurarea unui prag termic minim de 16 °C iarna, menţinerea substratului permanent reavăn şi pulverizarea repetată a plantelor pentru asigurarea unei umidităţi atmosferice ridicate, de 80–85 %, asigurarea luminii în acord cu exigenţele speciilor aşa cum s-a precizat la exigenţele ecologice, sunt principalele lucrări de îngrijire aplicate bromeliilor. Pe lângă udarea directă a substratului cornetul de frunze se va menţine permanent plin cu apă, având grijă ca la interval de 1,5–2,0 luni apa să fie înlocuită total cu apă proaspătă, uşor acidă. Pentru udatul substratului se va folosi, de asemenea, apă uşor acidă, cu temperatura de 28–30 °C.

Boli si daunatori  
La interval de o lună se fac tratamente cu substanţe pe bază de cupru (Dithane M 45 0,2 %, Ridomil 48 0,3 %, Benlate 0,2 %, etc.) pentru prevenirea atacului de Fusarium şi Pytium. Pe tot parcursul sezonului cald se fac fertilizări faziale lunare cu îngrăşăminte minerale complexe aplicate sub formă de soluţii cu concentraţia de 0,05–0,1 %. Pentru speciile la care florile reprezintă elementul decorativ principal al plantei pe lângă aceste fertilizări se aplică tratamente cu Etephon, Ethrel sau acetilenă.

Iata cativa din hibrizii cei mai cultivati , hibrizi ce puteti sa -i gasiti in oferta florariilor cu aprovizionare din Olanda : Neoregelia ‘Allure, Neoregelia ‘Fireball’, Neoregelia ‘Jeffrey Block’ , Neoregelia ‘Green Apples’ (PP), Neoregelia ‘Sexy Pink’ , Neoregelia ‘Sandy’, Neoregelia ‘Patricia’ , Neoregelia ‘Super Fireball’ Hanger , Neoregelia ‘Tequila’ , Neoregelia ‘Tiger’

Bibliografie      

Floricultura – Dr.ing. Milea Preda, Editura didactica si pedagogica, 1975

Floricultura – Conf.Univ. Dr. Florin Toma, Bucuresti, 2010

foto : http://stokestropicals.plants.com

Comments are closed.